We have 44 guests and no members online

Projekt: „Istraživanje optimalne putanje mobilnog robota za dezinfekciju prostora od corona virusa- COVID-19“ - MOROCO (mobilni robot optimizacija corona)

Uvod

Svjedoci smo da se  danas broj zaraženih u svijetu i Bosni i Hercegovini od coronavirusa-COVID-19 povećava. Ovo istraživanje usmjereno je na optimizaciju putanje mobilnog robota za dezinfekciju prostora, suzbijanje, sprečavanje i ubalažavanje posljedica na bosansko-hercegovačko društvood coronavirusna  COVID-19. Aplikacija mobilnih robota za dezinfekciju ima cilj  da  se obezbijedi blagovremena  dezinfekcija, sterilizaciju prostora u medicinskim ustanovama, da se  minimiziraju kontakt između ljudi,  kao i podrška u sličnim ustanovama kao što su karantin itd. To će rezultirati minimiziranjem životnih prijetnji medicinskom osoblju i ljekarima koji aktivno učestvuju u liječenju bolesnika koji su oboljeli od  coronavirusa-COVID-19.

Naziv projekta:  Istraživanje optimalne putanje mobilnog robota za dezinfekciju prostora od corona virusa - COVID-19

Vođa projekta:

Isak Karabegović, dopisni član ANU BiH

Odjeljenje tehničkih nauka

Tel: +387 61 138 856

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Pored vođe u tim priojekta su uključeni  veliki broj bosanskohercegovačkih istraživača i eksperata iz oblasti robotike, informatike, bioinženjerstva i drugih oblasti, te mladi istraživači i studenti postdiplomskih i doktorskih studija, iz Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Trajanje projekta:  august 2020 – decembar 2021

Predmet istraživanja:

Predmet ovog istraživanja je određivanje optimalne putanje mobilnog robota, koji se koristi za dezinfekciju  u prostoru sa preprekama. Kako navigacija servisnog mobilnog robota treba da slijedi specifične sigurnosne aspekte, planirano istraživanje je u sinergiji dva značajna fokusa istraživanja. Prvi fokus je na razvoju optimalne putanje bazirano na selektiranim algoritmima vještačke inteligencije kroz usporedbu rezultata jedno-kriterijske (npr. najkraće putanje ili uz minimalnu potrošnju energije) i više-kriterijske optimizacije (na bazi više kriterija npr. preći najkraću putanju za minimalno moguće vrijeme).Drugi fokus je analiza slike (dobivena kroz definisani senzorski set) korištenjem najnovijih trendova u prepoznavanju okruženja korištenjem dubokih neuronskih mreža. Oba zadatka su izrazito računarski zahtjevna, pa je razlog više da ovaj projekat iz sigurnosnih razloga bude obavljen kroz razvijeno simulatorsko okruženje u cilju eksperimentisanja.

Cilj istraživanja:

  • Razvoj algoritma, koji će omogućiti optimalno planiranje putanje u simulatoru.

  • Razvoj algoritma analize slike korištenjem kamere i dubokog učenja na simulatoru.

  • Korištenjem ovih strategija stvoriti uslove za realizaciju navigacije u simulatoru mobilnog robota. Time bi se stvorile mogućnosti da hardverskom realizacijom mobilnog robota u narednom projektu, stvore se uslovi za eksperimente na realnoj mobilnoj robotskoj platformi u stvarnom okruženju. Pri tome bi uz ostale senzore, bila korištena i kamera, u cilju unapređenja tačnosti navigacije uz razvijenu metodologiju primjene nekoliko algoritama vještačke inteligencije, razvijenih u problematici dva fokalna istraživanja.

70 godina ANU

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…