We have 47 guests and no members online

Održani Forum i Međunarodna smotra mladih posvećeni biosigurnosti i biozaštiti

1000026983

U organizaciji Centra za kontrolu bolesti i geozdravstvene studije Odjeljenja medicinskih nauka ANUBiH-a u Sarajevu su 12. i 13. juna održani Forum Biosigurnost stalni izazov te Međunarodna smotra mladih u sklopu koje su prezentovani istraživački projekti učenika osnovnih i srednjih škola iz oblasti biosigurnosti i biozaštite. Obje manifestacije održane su u okviru projekta Biosigurnost i biozaštita u osnovnim i srednjim školama, koji, u saradnji s partnerskim institucijama iz Republike Hrvatske, provodi Centar za kontrolu bolesti i geozdravstvene studije Odjeljenja medicinskih nauka ANUBiH-a.

Centar za kontrolu bolesti i geozdravstvene studije Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine prepoznao je značaj Projekta Biosigurnost i biozaštita u osnovnim i srednjim školama, koji je pokrenut 2020. godine u Hrvatskoj u okviru Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu. U dogovoru s kolegama iz Hrvatske, pokrenut je sličan projekt u Bosni i Hercegovini. Mnoge osnovne i srednje škole, univerziteti, zavodi za javno zdravstvo, kliničke i mikrobiološke laboratorije, udruženja i pojedinci iz Bosne i Hercegovine pridružili su se projektu i aktivno uključili u rad s učenicima. Uspostavljena je bliska saradnja Centra s Udruženjem za biosigurnost i biozaštitu Republike Hrvatske, te se uskoro očekuje potpisivanje ugovora o saradnji kako bi projekt zvanično postao međunarodni.

Prema riječima organizatora, ovim je ostvaren važan korak u edukaciji i osposobljavanju učenika za prepoznavanje, razumijevanje i reagovanje na biološke prijetnje u njihovom neposrednom okruženju, dodatno potičući razvoj digitalnih kompetencija učenika kroz izradu digitalnih materijala te razvoj komunikacijskih i prezentacijskih vještina.

Na Forumu koji je održan u prostorijama Bošnjačkog instituta, pozvani eksperti iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske su obradili teme od značaja za biosigurnost: prof. dr. Alemka Markotić govorila je o biosigurnosti u kontekstu emergentnih patogena, prof. dr. Jurica Arapović objasnio je značaj Vogralikovog lanca u prevenciji pandemija, prof. dr. sci. Jasminka Hasić istakla je važnost jednakosti, raznolikosti i inkluzije u biosigurnosti, izv. prof. dr. sci. Tatjana Vilibić Čavlek prezentovala je rad o klimatskim promjenama kao prijetnji biosigurnosti, a Ana Gverić Grginić, dr. med. ukazala je na antimikrobnu rezistenciju kao vječni izazov u medicini.

U današnjem modernom društvu, gdje su izazovi bioloških prijetnji brojni, postavlja se ključno pitanje kako oblikovati obrazovanje za sadašnje i buduće generacije. U središtu ovog pitanja stoji ne samo otkrivanje tajni mikrosvijeta, prirodnih zakonitosti i novih tehnologija, već i usvajanje visokih standarda biosigurnosti i biozaštite stanovništva. Za postizanje tog cilja ključno je započeti s edukacijom već u školskoj dobi. Ideja je da kroz obrazovni sistem učenici osnovnih i srednjih škola uče o pravilnom postupanju s biološkim materijalima, genetskim istraživanjima i etičkim aspektima rada sa živim organizmima, istakla je akademkinja prof. dr. Mirsada Hukić, voditeljica projekta i direktorica Centra za kontrolu bolesti i geozdravstvene studije.

Prije proglašenja najboljih učeničkih radova, u prostorijama ANUBiH-a upriličena je promocija Priručnika biosigurnosti i biozaštite u osnovnim i srednjim školama koji je sa saradnicima priredila akademkinja prof. dr. Mirsada Hukić. U svojstvu promotora priručnika govorili su prof. dr. Fatima Numanović i dr. sci. Engin Obučić naglasivši da je priručnik osmišljen kao sveobuhvatan vodič za razumijevanje ključnih principa i praksi u oblasti biosigurnosti i biozaštite, koji će biti na korist učenicima i nastavnom osoblju. Promotori su istakli značaj edukacije i primjene ovih principa u cilju zaštite zdravlja ljudi i okoliša, te su predstavili ključne segmente priručnika koji uključuju prevenciju, kontrolu i odgovor na biološke rizike.

Rezultati državnog takmičenja osnovnih i srednjih škola iz Bosne i Hercegovine u kategorijama izrade postera, modeliranja i video dostupni su već sada na linku https://biosigurnost.anubih.ba/ U idućim danima na istom linku biti će dostupni i rezultati međunarodne smotre radova učenika osnovnih i srednjih škola iz BiH i Hrvatske.

REZULTATI MEĐUNARODNE SMOTRE

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
  • Bistrik 7, 71000 Sarajevo, BiH
  • Tel: +387 33 560 700
  • Fax: +387 33 560 703
  • Email: akademija@anubih.ba

Location

anu mapa

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…