We have 47 guests and no members online

Akademik Arne Johan Vetlesen posjetio ANUBiH

20240524 43

U prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) održan je prijem i razgovor s uglednim norveškim akademikom Arne Johan Vetlesenom, autorom više studija o zločinu protiv čovječnosti i zločinu genocida. Sastanku su prisustvovali potpredsjednik ANUBiH-a Mirko Pejanović, generalni sekretar ANUBiH-a Asif Šabanović, dopisni član ANUBiH-a Asim Mujkić, sekretarka Sekretarijata mr. sci. Amra Avdagić i stručna saradnica Sabina Vejzagić.

Akademik Mirko Pejanović je izrazio posebnu zahvalnost akademiku Vetlesenu zbog njegovog značajnog doprinosa pisanju o istraživanju zločina genocida u Srebrenici, kao i njegovoj posvećenosti ovoj važnoj temi. Tokom sastanka razgovaralo se o programskoj aktivnosti ANUBiH-a, uključujući i probleme s kojima se susreće u svom radu. Akademik Vetlesen je izrazio zahvalnost na prijemu u Akademiji i posebno je pokazao interesovanje za saradnju Akademije s dijasporom.

Akademik Vetlesen dijeli mišljenje da je s rezolucijom o genocidu u Srebrenici od strane Ujedinjenih nacija zaključen historijski proces dokazivanja istine o genocidu u Srebrenici. Ovom rezolucijom istina je dobila internacionalnu dimenziju jer svi u svijetu sada znaju šta se desilo u Srebrenici. Zaključeno je kako je nužno proučavati genocid u Bosni i Hercegovini, posebno za mlade generacije, kako bi im se pružile istinite spoznaje o genocidu te kako bi se spriječilo njihovo ponavljanje u budućnosti.

Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i genocida je 2020. i 2023. godine organizovao dvije naučne konferencije u Srebrenici u kojima su učestvovali istraživači iz ANUBiH-a. Na drugoj konferenciji je donesen zaključak o potrebi formiranja internacionalnog fonda za ekonomsku i društvenu obnovu Srebrenice, kao i o dobijanju finansijske podrške za društveno-ekonomski razvoj na svim nivoima vlasti. Akademik Pejanović je zamolio akademika Vetlesena da u okviru svog akademskog rada inicira osnivanje internacionalnog fonda za obnovu Srebrenice. Država Norveška ima mogućnost da bude zemlja koja bi među prvim u Evropi pružila ekonomsku pomoć Srebrenici.

Ovaj sastanak predstavlja važan korak u međunarodnoj saradnji i razmjeni znanja, te naglašava kontinuiranu posvećenost ANUBiH-a očuvanju istine i edukaciji o genocidu.

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
  • Bistrik 7, 71000 Sarajevo, BiH
  • Tel: +387 33 560 700
  • Fax: +387 33 560 703
  • Email: akademija@anubih.ba

Location

anu mapa

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…