We have 148 guests and no members online

Održana promocija knjige "Sociološki pogledi na naciju i religiju IV" akademika Ivana Cvitkovića

01

U prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, danas je upriličena promocija nove knjige akademika Ivana Cvitkovića Sociološki pogledi na naciju i religiju IV u izdanju izdavačke kuće University Press iz Sarajeva. Promocija je održavana u organizaciji Odjeljenja društvenih nauka ANUBIH-a i izdavačke kuće University Press. Na promociji, koju je moderirao akademik Mirko Pejanović, kao promotori govorili su: akademkinja Adila Pašalić Kreso te dopisni članovi ANUBIH-a prof. dr. Nerzuk Ćurak i prof. dr. fra Mile Babić. Knjiga Sociološki pogledi na naciju i religiju IV predstavlja najnoviji doprinos akademika Cvitkovića u oblasti sociologije religije. Prema mišljenju promotora i recenzenata ovaj četvrti nastavak u nizu, koji se bavi ovom važnom tematikom, pruža čitaocima dublje razumijevanje socijalnih fenomena i njihovog međusobnog prožimanja. Kroz seriju detaljnih analiza, akademik Cvitković istražuje kompleksne odnose između nacije i religije, osvjetljavajući istorijske i savremene perspektive.

U svom pismenom obraćanju akademik Cvitković koji je do sada objavio trideset i pet knjiga  nije krio svoje nezadovoljstvo aktuelnim položajem društvenih nauka, naučnika i izdavača njihovih knjiga u našoj zemlji.

Iz protesta, zbog odnosa prema izdavačima i autorima iz oblasti društvenih znanosti, odlučio sam da više ne pišem knjige. Izgleda da će ih pisati samo oni kojima je to potrebno za izbor u viša zvanja. Ovu odluku donio sam ne zbog sebe, moje vrijeme je prošlo, već zbog mladih ljudi koji su se opredijelili za bavljenje društvenim znanostima, istaknuo je akademik Cvitković.

Današnja promocija knjige Sociološki pogledi na naciju i religiju IV akademika Ivana Cvitkovića predstavlja značajan događaj u kulturnom i naučnom kalendaru Bosne i Hercegovine, podsjećajući na važnost kontinuiranog istraživanja i razumijevanja kompleksnih društvenih fenomena kakvi su religija i nacija.

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
  • Bistrik 7, 71000 Sarajevo, BiH
  • Tel: +387 33 560 700
  • Fax: +387 33 560 703
  • Email: akademija@anubih.ba

Location

anu mapa

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…