We have 158 guests and no members online

Završen naučni skup posvećen godišnjici rođenja Imanuela Kanta (1724–2024)

p1hs5ef050snb1br618kv1hpp17mt7

Odjeljenje humanističkih nauka i Centar za filozofska istraživanja Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine su bili domaćini naučnog skupa povodom 300. godišnjice rođenja velikog filozofa Immanuela Kanta. Tokom dvodnevnog simpozija Immanuel Kant 1724/2024 Züruck zur selbstverschuldeten Unmündigket / Natrag k samoskrivljenoj nezrelosti,  održanog 22. i 23. aprila, eminentni stručnjaci i akademici su se okupili kako bi zajedno razmišljali o naslijeđu i uticaju Kantove filozofije na savremeni svijet.

Ono po čemu Kant ostaje aktualan za vijeke vjekova jest sloboda, tj. njegovo poimanje čovjekove slobode. Čovjek koji nije sposoban za slobodno, tj. samostalno mišljenje, nije slobodan, nego nezreo čovjek. Za svoju nezrelost ne može kriviti druge, nego samoga sebe. Ta njegova nezrelost izvire iz njegove lijenosti i iz njegova kukavičluka, naglasio je prof. dr. Mile Babić u svom uvodnom obraćanju, dodavši još da je danas  u cijelom svijetu ta ljudska nezrelost postala masovna pojava. Ljudi se naprosto boje svoje vlastite slobode te osjećaju veliki strah od nje. Stoga je u suvremenom svijetu već odavno zavladao masovni komformizam: posao ne možeš dobiti ako nisi sljedbenik, slijepi pristaša, trabant, ulizica. Sljedbenici su nasilni, jer su slijepi, a slijepi su zato što su se odrekli svjetla svoga vlastitog uma.

Akademici, istraživači i filozofi udružili su se tokom dva dana radi istraživanja različitih aspekata Kantove filozofije, analiziranja njegovog doprinosa različitim poljima znanja i raspravljanja o njegovom uticaju na savremenu kulturu i društvo. Diskusije su bile obogaćene prisustvom istaknutih predavača, čijih je 35 predavanja istražilo različite aspekte Kantovog opusa, od njegove epistemologije do moralne filozofije. Ovaj značajan događaj pružio je priliku istaknutim naučnicima da podijele svoja istraživanja, teoretske analize i interpretacije Kantovih ideja u različitim disciplinama, uključujući filozofiju, političke nauke, etiku, estetiku i druge oblasti. Međunarodno učešće na skupu dodatno je obogatilo program, pružajući platformu za razmjenu ideja i iskustava iz različitih kultura i akademskih tradicija,  čime je ANUBiH postao mjesto susreta i uspostave novih kontakata i saradnji. Ovo će doprinijeti daljem razvoju interdisciplinarnih istraživanja i boljem razumijevanju filozofskih pitanja.

ANUBiH izražava zahvalnost svim učesnicima, gostima, partnerima i organizacionom timu na njihovom doprinosu koji je omogućio uspješno održavanje skupa.

PRILOG

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
  • Bistrik 7, 71000 Sarajevo, BiH
  • Tel: +387 33 560 700
  • Fax: +387 33 560 703
  • Email: akademija@anubih.ba

Location

anu mapa

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…