We have 163 guests and no members online

In Memoriam akademik Abdulah Sidran

 AbdulahSidran komemoracija

U srijedu, 27. marta zajednica književnika, intelektualaca i poštovalaca akademika Abdulaha Sidrana, okupila se u sali Narodnog pozorišta u Sarajevu, kako bi odala počast jednom od najistaknutijih bosanskohercegovačkih književnika. 

U ime Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, članovi Odjeljenja umjetnosti književnici Mile Stojić i Slobodan Blagojević s mnogo poštovanja i emocija govorili su o Sidranovom nasljeđu i uticaju na kulturni pejzaž Bosne i Hercegovine.

Sarajevo kao i cijela Bosna i Hercegovina, izgubili su svog pjesnika i dobrog duha, kako ga s pravom nazivaju, ali taj dobri duh zaviještao nam je za vječnost svoju neponovljivu lirsku  i proznu hroniku - istakao je u svom obraćanju dopisni član ANUBiH-a Slobodan Blagojević.

Sidran je Sarajevu podigao literarni spomenik. Doživio je da bude omiljen u svom gradu za života, što rijetkim uspijeva. Njegove anegdote već su dio urbane legende grada pod Trebevićem - naglasio je dopisni član ANUBiH-a Mile Stojić.

Komemoracija je bila prilika da se okupljeni prisjete, ne samo Sidranovih književnih dostignuća, već i njegove ličnosti, čovjeka od izuzetne harizme i dubokih moralnih vrijednosti. Njegova angažiranost u promociji kulture i tolerancije ostaje kao trajna inspiracija za dolazeće generacije. Na skupu su govorili i Ademir Kenović, Zlatko Topčić, Emir Zlatar, Senadin Musabegović, Ruždija Adžović, Boris Lalić i Miranda Sidran.

Komemorativni skup u Sarajevu, održan u duhu poštovanja i zahvalnosti, svjedočio je o neizmjernom uticaju koji je akademik Abdulah Sidran imao na kulturni život Bosne i Hercegovine. Njegova pisana i izgovorena riječ nastavit će živjeti kroz nas, podsjećajući nas na važnost književnosti u oblikovanju identiteta i zajednice.

Upis u knjigu žalosti i sjećanja na akademika Abdulaha Sidrana moguće je obaviti do petka, 5. aprila u prostorijama ANUBiH-a (Bistrik 7, Sarajevo).

Prilog BHT - NPS: Komemoracija Abdulahu Sidranu

Prilog TVSA - U Narodnom pozorištu održana komemoracija Abdulahu Sidranu

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
  • Bistrik 7, 71000 Sarajevo, BiH
  • Tel: +387 33 560 700
  • Fax: +387 33 560 703
  • Email: akademija@anubih.ba

Location

anu mapa

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…