We have 80 guests and no members online

Održan Simpozij povodom Međunarodnog dana šuma

image 123650291

U prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine održan je simpozij povodom Međunarodnog dana šuma, čiji je cjelodnevni program okupio akademike i naučnike iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona. Simpozij Zaštita šuma – stabilnost šumskih sistema organiziralo je Odjeljenje prirodnih i matematičkih nauka ANUBiH-a u partnerstvu s ASA Bankom d.d. Sarajevo, s ciljem podizanja svjesnosti o važnosti očuvanja šuma kao jednog od najsloženijih kopnenih ekosistema.

Međunarodni dan šuma tradicionalno obilježavaju ANUBiH i Šumarski fakultet UNSA organiziranjem prigodnih predavanja, promocijom knjiga iz oblasti šumarstva, hortikulture i zaštite prirode, podsjetio je okupljene u svom uvodnom obraćanju akademik Vladimir Beus, predsjednik Organizacionog odbora simpozija i član Odjeljenja prirodnih i matematičkih nauka ANUBiH-a. Izreka koju sam svojevremeno pročitao može poslužiti kao svojevrsna opomena čovjeku današnjice: 'sječom prvog stabla započela je civilizacija, a sječom posljednjeg stabla – nestati će', naglasio je akademik Vladimir Beus.

Izuzetno mi je zadovoljstvo da naše Odjeljenje organizira jedan ovakav skup. Prošle sedmice smo organizirali uspješnu konferenciju povodom Međunarodnog dana matematike, a danas smo u prilici čuti fizičare, hemičare, biologe, geologe, čije su oblasti istraživanja šumarske i poljoprivredne nauke, podsjetio je akademik Dejan Milošević, sekretar Odjeljenja prirodnih i matematičkih nauka ANUBiH-a.

Dobrodošlicu prisutnima uputio je i predsjednik Uprave ASA Banke, gospodin Samir Mustafić. U skladu s našom snažnom posvećenošću standardima zaštite okoliša, društva i upravljanja (ESG) o očuvanju naših dragocjenih šuma, promovisanju održivih praksi i doprinosu boljoj i odgovornijoj budućnosti naše planete, s ponosom ističemo da je ASA Banka potpuno posvećena podršci projektu zaštite bh. šumskog blaga. Šume su okosnica ljepote i zdravlja naše države, te ključ zdrave planete. Partnerstvom sa Akademijom nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine cilj nam je omogućiti značajne aktivnosti koje će potaknuti pozitivne promjene u očuvanju šuma i održive bh. ekonomije – istakao je gospodin Mustafić.

Stanje šuma i negativni antropogeni uticaji, klimatske promjene i uticaji na šumske ekosisteme i prevencija posljedica, mjere zaštite i sanacije šuma i šumskih ekosistema, bile su vodeće teme današnjeg simpozija čiji su rad pratili i učenici Prve gimnazije te Srednje škole za okoliš i drvni dizajn iz Sarajeva.

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
  • Bistrik 7, 71000 Sarajevo, BiH
  • Tel: +387 33 560 700
  • Fax: +387 33 560 703
  • Email: akademija@anubih.ba

Location

anu mapa

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…