We have 142 guests and no members online

Konferencija u ANUBiH-u povodom Međunarodnog dana matematike (IDM)

DSC01805

U prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine upriličena  je konferencija povodom 14. marta, Međunarodnog dana matematike, koji se obilježava od 2020. godine. Naime, 40. Generalna skupština UNESCO-a, je u novembru 2019. godine, na prijedlog Međunarodne matematičke unije, 14. mart proglasila za Međunarodni dan matematike, koji je do tada obilježavan kao dan broja π ili π-day.

Konferenciju je u ime Odjeljenja prirodnih i matematičkih nauka ANUBiH-a otvorio akademik Dejan Milošević, sekretar Odjeljenja prirodnih i matematičkih nauka, nakon čega se okupljenima obratila akademkinja Mirjana Vuković, glavna organizatorka  konferencije.

Ona je pozdravila prisutne, a zatim rekla da opravdanje kako se jednoj nauci kao što je matematika, posveti poseban dan, potvrđuje rečenica akademika Anatolija L. Buhačenka, inače fizičara, u kojoj on kaže:

U svijetu postoji pravo čudo – to je Matematika, božanska, kraljevska nauka, čarobni izum ljudi, stvoren na vrhu uma i na vrhu pera. Ova čudesna nauka posjeduje magično svojstvo da predvidi nepredvidivo i da poveže nepovezano. Zadivljuje svojom magičnom i mističnom sposobnošću pogađanja svojstava i pojava.

Na pitanje koliko je matematika važna za druge nauke, akademkinja Vuković, citirala je Friedrick Turnera, stručnjaka za društvene nauke s Teksaškog univerziteta koji je zagovarao postojanja piramida nauka:

Bazu te piramide čini matematika i to ne zato što je apstraktnija, ili zato što je u nekom smislu 'bolja ili voljenija' od drugih nauka, nego zato što ne mora da se oslanja ni na jednu drugu nauku, dok fizika, koja pripada sljedećem sloju  piramide, mora neizbježno, da se oslanja na matematiku. Sprat iznad fizike je hemija koja ne može bez svog oslonca, a oslonac joj je ono što se nalazi ispod nje, znači fizika. Sljedeći sprat je biologija, koja se mora osloniti na dobro poznavanje i fizike i hemije.

Jednom starom izrekom, ovo bi se moglo iskazati i na obrnut način: fizičari priznaju samo matematici, a matematičari samo Bogu, da je iznad njih, ali akademkinja Vuković je, kao neko kome je i fizika bliska, dodala je da  bez obzira što matematika ne mora da se oslanja na druge nauke, kada matematičar dođe do apstraktnog rezultata, prvo gdje će pokušati da nađe primjenu je fizika.

Svakako treba primijetiti da je matematika prisutna ne samo u prirodnim naukama, nego i u svim sferama našeg svakodnevnog života. Koliko god ona nekome izgledala neinteresantna, čak i dosadna, ona je sigurno jedna od najstarijih i najznačajnijih nauka, kako za obrazovanje, tako i za život uopšte, jer razvija sposobnost mišljenja i uči nas analitičkom načinu mišljenja. Matematika promoviše mudrost i ubrzava naš um. Ali, matematika je od bitnog značaja i u svijetu stalnih promjena, naglasila je akademkinja Vuković.

Cilj konferencije je bio promocija matematike kao kreativne, inspirativne i esencijalne nauke koja ima širok uticaj na naše društvo i svijet u cjelini, ali cilj akademkinje Vuković je bio i okupiti  svoje bivše studente – učenike i njihove učenike iz cijele Bosne i Hercegovine, u čemu je u potpunosti uspjela. Na konferenciji su učestvovali kako univerzitetski nastavnici i njihovi asistenti, tako i studenti iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva, Tuzle, Mostara, Bihaća, ali i učenici Druge i Treće gimnazije iz Sarajeva, koji su u pauzi prezentirali eksperimente koje su sami pripremili.

Tokom konferencije, prisutni su održali niz predavanja i prezentacija iz različitih oblasti matematike, uključujući njene primjene u ekonomiji – finansije i aktuarstvo, teoriji grafova, kompjuterskim naukama i drugim disciplinama. Konferencija je završila okruglim stolom čiji je poseban fokus bio upravo na obrazovanju budućih matematičara, kako nastavnika, tako i naučnika uopšte o čemu su iskusni dugogodišnji nastavnici raspravljali za tim okruglim stolom.

 

VIDEO PRILOG 1

VIDEO PRILOG 2

 

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
  • Bistrik 7, 71000 Sarajevo, BiH
  • Tel: +387 33 560 700
  • Fax: +387 33 560 703
  • Email: akademija@anubih.ba

Location

anu mapa

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…