We have 64 guests and no members online

Posjeta ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof. dr. Adne Mesihović Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine

IMG 5fa3ed28083a42b389b70845ffa369f4 V

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr. Adna Mesihović posjetila je Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u pratnji svojih saradnica, pomoćnice za nauku, mr.sci. Azemine Njuhović i pomoćnice za visoko obrazovanje Dženite Viteškić.

U okviru posjete održan je radno-konsultativni sastanak s predsjednikom Akademije, prof.dr. Murisom Čićićem i njegovim saradnicima.

Predsjednik Čičić zahvalio se ministrici Mesihović jer je uzela učešće na okruglom stolu „Lokalni ekonomski razvoja (LER) u općinama Kantona Sarajevo: prilike i izazovi nove postkrizne normalnosti“. Također je istakao kako je Akademiji stavljeno u zadatak da vodi brigu o ukupnom razvoju nauke i umjetnosti, da organizira naučna istraživanja i umjetničke manifestacije, da objavljuje radove svojih članova i saradnika, što Akademija godinama vrlo uspješno radi.

Istakao je opredjeljenje da će se to i nastaviti, te naglasio značaj uspješne saradnje između Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Vlade Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS.

Ministrica Mesihović je imala priliku upoznati se s radom Akademije, te projektima koje Akademija planira.

„Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine ima ključnu ulogu u razvoju nauke, umjetnosti i obrazovanja u zemlji, sugerišući pravce naučnih istraživanja i umjetničkog rada. Njen rad doprinosi promovisanju znanja, poticanju istraživačkog rada, podršci mladim talentima, savjetodavnoj ulozi i međunarodnoj saradnji. Ova institucija je za nas važan stub i resurs za razvoj intelektualnog kapitala u Bosni i Hercegovini, te je uspješna i kvalitetna podrška i saradnja od posebnog značaja ne samo za Kanton Sarajevo, već i za cjelokupno bosanskohercegovačko društvo“, istakla je ministrica.

Također je ministrica Mesihović upoznala prisutne s procesom formiranja Radne grupe za izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, te naglasila da će predstavnici Akademije nauka i umjetnosti imati važno mjesto u ovoj radnoj grupi.

Zaključak sastanka je da će resorno ministarstvo s Akademijom nastaviti uspješnu saradnju u nadi da će ona rezultirati unapređenjem postojećih standarda u oblasti nauke i umjetnosti na području KS.

Tekst je preuzet sa stranice Vlade Kantona Sarajevo:

https://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/novosti/ministrica-mesihovic-predstavnici-anu-bih-imat-ce-vazno-mjesto-u-radnoj-grupi

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
  • Bistrik 7, 71000 Sarajevo, BiH
  • Tel: +387 33 560 700
  • Fax: +387 33 560 703
  • Email: akademija@anubih.ba

Location

anu mapa

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…