We have 113 guests and no members online

Susret predsjednika ANUBiH-a akademika Murisa Čičića s bosanskohercegovačkim astronomom Muhamedom Muminovićem

 

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, akademik Muris Čičić, 18. januara ugostio je bosanskohercegovačkog astronoma Muhameda Muminovića po kojem je novootkriveni asteroid 2023. godine dobio naziv Asteroid Muminović, što se svrstava među najznačajnije događaje u novijoj historiji naučnoistraživačkog rada u  Bosni i Hercegovini.  Asteroid je otkrio prof. dr. Željko Ivezić, profesor astrofizike na Sveučilištu Washington, koji mu je dao ime, želeći na taj način Muhamedu Miminoviću, najplodnijem autoru astronomske literature u Bosni i Hercegovini, odati priznanje za njegove astronomske i obrazovne aktivnosti. To ime je prihvaćeno i u Svjetskom astronomskom savezu (International Atronomical Union).

Akademik Muris Čičić čestitao je Muminoviću na priznanju i pozvao ga da u skorije vrijeme u Akademiji nauka Bosne i Hercegovine održi predavanje o aktuelnim istraživanjima i dalekim svjetovima.

Ovom susretu prisustvovali su Adela Subašić-Kopić, predsjednica Atronomskog društva Orion i Hajdar Arifagić, član Upravnog odbora Društva.

Tokom razgovora bilo je riječi o aktivnostima i budućim planovima, posebno o obnovi nekadašnje sarajevske astronomske opservatorije na Trebeviću. Predsjednik ANUBiH-a  akademik Muris Čičić dao je podršku ponovnom otvaranju opservatorije koja će doprinijeti popularizaciji nauke, edukaciji i istraživačkim aktivnostima.

WGSBN Bulletin, Vol 3, No. 3  |  IAU Minor Planet Center

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
  • Bistrik 7, 71000 Sarajevo, BiH
  • Tel: +387 33 560 700
  • Fax: +387 33 560 703
  • Email: akademija@anubih.ba

Location

anu mapa

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…