We have 169 guests and no members online

Održano pristupno predavanje dopisnog člana ANUBiH-a Semira Vranića

Dopisni član ANUBiH-a Semir Vranić je 9. januara 2024. godine održao pristupno predavanje na temu: Kliničko-patološke i molekularne karakteristike apokrinog karcinoma dojke.

O kratkoj biografiji dopisnog člana ANUBiH-a Semira Vranića u ime Odjeljenja medicinskih nauka govorio je akademik Husref Tahirović. Kako je akademik Husref Tahirović naveo: istraživački interesi dr. Vranića kontinuirano su fokusirani na molekularnu patologiju karcinoma dojke, posebno njenih specijalnih tipova. Pri tome naročito su značajni njegovi doprinosi proučavanju apokrinog karcinoma dojke. Također, njegov značajan doprinosi je u proučavanju metaplastičnog, adenoid cističnog, neuroendokrinog  karcinoma, Pagetove bolesti dojke i njenog malignog filodnog tumora.

Poseban interes i važni doprinosi istraživanja se odnosi i na identificiranje prediktivnih biomarkera u preciznoj onkologiji, naročito biomarkera vezanih za imunoterapiju s 'immune checkpoint' inhibitorima  u različitim tumorima uključujući karcinom dojke, debelog crijeva, salivarnih žlijezda, te karcinom nepoznatog primarnog porijekla. Među studijama o prediktivnim biomarkerima poglavito je značajna studija iz 2019. o učestalosti fuzija neurotropnih tirozin kinaznih receptora 1-3 (NTRK1-3), u 11.500 različitih tumora. Rezultati te studije imaju kliničku važnost u onkologiji i uvršteni su u više onkoloških vodiča za liječenje malignih tumora poput vodiča Europskog udruženja za medicinsku onkologiju.

Do januara 2024. godine dopisni član ANUBiH-a Semir Vranić je objavio 230 znanstvenih radova u svjetskim biomedicinskim časopisima, knjigu pod naslovom Review of Gynecologic and Breast Pathology u koautorstvu s prof. Ivanom Damjanovom i docentom Farukom Skenderijem, te šest poglavlja u knjigama, uključujući i poglavlje o apokrinom karcinomu u knjizi SZO o tumorima dojke, u izdanju Internacionalne agencije za istraživanje raka, Lyon 2019. Prema Google Scholar, citiran je oko 7500 puta, njegov trenutni  H-index je 43.

U svom pristupnom predavanju o apokrinom karcinomu dojke, dopisni član ANUBiH-a Semir Vranić je sumirao rezultate vlastitih i drugih istraživanja o ovom podtipu karcinoma dojke. Posebno se osvrnuo na patogenezu apokrinog karcinoma, te prediktivne biomarkere koji se mogu koristiti u preciznoj onkologiji.

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
  • Bistrik 7, 71000 Sarajevo, BiH
  • Tel: +387 33 560 700
  • Fax: +387 33 560 703
  • Email: akademija@anubih.ba

Location

anu mapa

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…