We have 16 guests and no members online

Održan naučni skup “Novosti u dijagnostici i liječenju sarkoma”

“Novosti u dijagnostici i liječenju sarkoma” naziv je naučnog skupa koji je održan u amfiteatru Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Ovaj stručni sastanak organizovao je Odbor za maligna oboljenja pri Odjeljenju medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Akademija nauka je krovna institucija nauke i znanja i da bi to bila i ostala, mi se trudimo u svojim odjeljenjima i odborima da držimo naučne skupove. Često tražimo da budu internacionalni, da pozovemo i ljude iz okruženja, stručnjake prema određenim oblastima da bi čuli i vidjeli gdje smo, šta smo i da idemo naprijed, da povećavamo svoja znanja i iskustva” – istakla je akademkinja Lidija Lincender-Cvijetić, predsjednica Odbora za maligna oboljenja Odjeljenja medicinskih nauka ANUBiH.

Sarkomi predstavljaju relativno rijetku, ali heterogenu i kompleksnu skupinu malignih neoplazmi mezenhimalnog porijekla sa preko 70 različitih entiteta. 

Oni su globalno rijetki, rijetki su i u BiH, ali klinički su značajni zato što dijagnostika i liječenje može biti poprilično izazovno i zahtjevno. Ono zahtjeva veliko znanje, ekspertizu i onih koji su uključeni u dijagnostiku, ali i onih koji su uključeni u liječenje”  - kazao je prof. dr. Semir Vranić, dopisni član ANUBiH.

Dijagnostika i tretman sarkoma nerijetko su veliki izazov u kliničkoj praksi. Kako navodi prof. dr. Mirza Bišćević: „Glavni problem kod ovih oboljenja jeste što su ona jako šarolika po svom karakteru, po mjestu, pod dobi, po načinu prezentacije, a s druge strane izuzetno su rjetka. Osim toga postoje mnoga druga oboljenja koja su preko hiljadu puta češća od ovih oboljenja, koja su benigna, a daju slične simptome”.

Vrlo teško je i doktoru specijalisti posumnjati na ovo oboljenje.

 “Postoji više vrsta sarkoma, ali javlja se i u dječijoj dobi  i kod odraslih. Znači kada imate neku bol u oblasti koštanog sistema, a ne možete je tačno povezati ni sa starosti, degenerativnim promjenama, ni sa udarom budimo oprezni, istražujmo i procjenimo da li je to stvarno posljedica maligne bolesti koja se razvija i pokušajmo dokazati” - savjetuje akademkinja Lincender-Cvijetić.

Eminentni stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u svojim predavanjima i stručnoj diskusiji predstavili su najnovija dostignuća u dijagnostici i liječenju sarkoma ističući da bi centralizacija liječenja sarkoma u specijaliziranim ustanovama trebala biti prioritet. Kako je rekao prof. dr. Vranić, u BiH je to trenutno teško ostvarivo zbog iscijepkanosti zdravstvenog sistema.

Poželjno bi bilo centralizirati liječenje sarkoma. Dio sarkoma se može liječiti ciljanim lijekovima i u tom dijelu, kao, nažalost, i za većinu drugih solidnih tumora, tipa karcinoma BiH značajno zaostaje za razvijenim svijetom, ali to je opet pitanje finansija i organizacije zdravstvenog sistema” – dodao je Vranić.

Učesnici naučnog skupa složili su se sa zaključcima da je za napredovanje u ovoj oblasti najvažnije prije svega kontinuirano učenje, a potom su istakli  potrebu za saradnjom, razmjenom informacija, timskim radom kao i važnost da se čuje i drugo mišljenje. Bolja komunikacija u struci i bolja koordinacija između odjeljenja bi mogle dovesti do značajnijih rezultata u borbi protiv sarkoma.

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
  • Bistrik 7, 71000 Sarajevo, BiH
  • Tel: +387 33 560 700
  • Fax: +387 33 560 703
  • Email: akademija@anubih.ba

Location

anu mapa

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…