We have 33 guests and no members online

Promovisana monografija “Arhitektura Bosne i put u savremeno”

Foto sa promocije Arhitektura 2

U organizaciji Odjeljenja umjetnosti Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta Konjic promovisana je monografija “Arhitektura Bosne i put u savremeno” autora Juraja Neidhardta i Dušana Grabrijana. Na promociji su govorili dopisni članovi ANUBiH Radivoje Mandić i Amir Vuk Zec, doc. dr. Mejrema Zatrić i dr. sc. Tatjana Neidhardt, dipl. ing.arh.

Promocija je održana u okviru manifestacije „Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine” u organizaciji Ustanove Narodni univerzitet Konjic i uz podršku Grada Konjica, koji je zajedno sa dr. sc. Tatjanom Neidhardt sufinansirao izdavanje reprinta ove publikacije.

Uvodnim predstavljanjem monografije dopisni član ANUBiH Radivoje Mandić pozdravio je sve prisutne, zahvalio im se na podršci i gostoprimstvu, te najavio promotore.

Prisutne je uime gradonačelnika Konjica, gospodina Osmana Ćatića pozdravila gospođa Šeherzada Alić, pomoćnica gradonačelnika.

foto posjete promocije Arhitektura 1

Incijativa za izdavanje reprinta započeta je još 2009. godine rekla je dr. sc. Tatjana Neidhardt, kćerka autora monografije Juraja Neidhardta. U svom govoru dr. sc. Neihardt je istakla da je monografija prvi put izdata 1957. godine, što je predstavljalo prodor bosanske tradicionalne arhitekture u Evropi, budući da je monografija pisana dvojezično.

U publikaciji je predstavljen i arhiviran visok nivo civilizacijskog urbanog planiranja grada na našem području - istakao je u svom govoru dopisni član ANUBiH Amir Vuk Zec, te dodao kako su autori pioniri moderne.

Interesantno je zapažanje doc. dr. Mejreme Zatrić rekavši da je danas najveće oduševljenje ovom monografijom vidljivo prvenstveno kod mladih arhitekata, koji u takvim knjigama traže znak kako ići u savremeno. To nije ona arhitektura usko shvaćena, gdje je zgrada i njena forma u fokusu, nego arhitektura shvaćena široko sa svim onim što je okružuje, a naročito specifičnom geografijom, vodama, vegetacijom, klimom.

foto sa promocije Arhitektura 3

Fotografije: Vehid Šišić

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
  • Bistrik 7, 71000 Sarajevo, BiH
  • Tel: +387 33 560 700
  • Fax: +387 33 560 703
  • Email: akademija@anubih.ba

Location

anu mapa

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…