We have 97 guests and no members online

Naučna konferencija: (NE)MOĆ ODGOJA I OBRAZOVANJA IZ KRIZE U KRIZU: ODGOJ ZA KULTURU RIZIKA

ODJELJENJE DRUŠTVENIH NAUKA

ODBOR ZA PEDAGOŠKE NAUKE

Poštovane kolegice i kolege,

Odbor za pedagoške nauke Odjeljenja društvenih nauka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine ima zadovoljstvo pozvati vas na sudjelovanje u radu naučne konferencije pod nazivom

 

(NE)MOĆ ODGOJA I OBRAZOVANJA IZ KRIZE U KRIZU:

ODGOJ ZA KULTURU RIZIKA

 

Naučna konferencija u organizaciji Odbora za pedagoške nauke bit će održana u utorak 4. 7. 2023. s početkom u 9:00 sati (registracija od 8:30), u amfiteatru Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (Bistrik 7, Sarajevo).

 

Trend nasilja i agresivnosti na svakom koraku predstavljaju alarmirajući izazov za svakog pojedinca i svaku instituciju u našem okruženju, a od profesionalaca i naučnika koji se bave odgojno-obrazovnim i psiho-socijalnim radom očekuje se ubrzano reagiranje, otkrivanje uzroka destruktivnih i samodestruktivnih ponašanja, te relevantni stručni odgovori s djelatnim rješenjima.

Dok nauke o odgoju prolaze kroz opće preispitivanje svojih teorijskih koncepata, a javnost se, usljed izgubljenog osjećaja sigurnosti koji ozbiljno prijeti mentalnom zdravlju, gubi u kritiziranju postojećih odgojno-obrazovnih problema, u medijskom prostoru se javlja mnogo komentara, stavova i mišljenja s pokušajem objašnjenja ovih i sličnih događaja, prevencija se pretvara u niz zabrana i kazni, ali je premalo razumijevanja fenomena odgoja u njegovoj izmijenjenoj, savremenoj paradigmi.

Skupa s vama želimo izvući na površinu zaboravljene naučne tvrdnje o prirodi odgojne intervencije, spoznaje o moći i granicama odgojnog djelovanja i ukazati na spoznaje koje su u praksi nedovoljno internalizirane, pa stoga i zamijenjene proizvoljnim mjerama prevencije.

 Za Naučni odbor konferencije,

Akademkinja Adila Pašalić-Kreso

PROGRAM  |  KNJIGA SAŽETAKA  |  ZAKLJUČCI

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
  • Bistrik 7, 71000 Sarajevo, BiH
  • Tel: +387 33 560 700
  • Fax: +387 33 560 703
  • Email: akademija@anubih.ba

Location

anu mapa

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…