We have 98 guests and no members online

Potpisan ugovor o ostvarivanju programa naučnoistraživačkog rada ANUBiH i Vlade Tuzlanskog kantona

Ugovor o ostvarivanju programa naučnoistraživačkog rada Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine danas su u Vladi Tuzlanskog kantona potpisali ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine akademik Muris Čičić. Ovom svečanom događaju u ime Vlade Tuzlanskog kantona, prisustvovali su i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i predsjednik kantonalnog savjeta za nauku i tehnologiju Elvis Ahmetović, dok su Akademiju predstavljali i potpredsjednik ANUBiH akademik Mirko Pejanović i sekretar Sekretarijata Akademije Amra Avdagić.

Predsjednik Čičić se u ime Akademije zahvalio premijeru Halilagiću i ministru Omeroviću za podršku koju Tuzlanski kanton već duži niz godina iskazuje prema djelovanju i aktivnostima Akademije. Također iskazano je i očekivanje da se ta saradnja u budućnosti dodatno intenzivira.

„Sarajevski i Tuzlanski kanton su jedini koji iz kantonalnih budžeta na sistemski način pružaju finansijsku podršku radu Akademije, na čemu je Akademija zahvalna. Ipak značaj ove saradnje je mnogo veći od materijalnih cifara i davanja. On je simbol razumijevanja značaja ove institucije za razvoj jedne države. Tuzlanski kanton je među prvima shvatio koliko je Akademija važna za uzdizanje misli i popularizaciju nauke i umjetnosti i među mladima i među građanstvom", kazao je ovom prilikom predsjednik Akademije akademik Muris Čičić.

„Akademija nauka i umjetnosti je najznačajnija naučna i intelektualna ustanova u Bosni i Hercegovini, a imajući u vidu da Akademija nažalost nije podržana sa državnog nivoa, naša je i čast i obaveza da pomognemo njen rad i dalji razvoj. Ove godine, u skladu sa našim mogućnostima to je iznos od skromnih 50.000 KM, ali ćemo nastojati da taj iznos u narednim godinama i povećamo. Od Akademije očekujemo da nastavi sa praksom da nam nudi odgovore na izazove današnjeg društva, kako u naučnom, tako i u društveno – političkom kontekstu. Taj glas najistaknutijih umova Bosne i Hercegovine ima posebnu težinu", kazao je premijer Halilagić.


Ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović je nagovijestio da je Vlada Tuzlanskog kantona, razumijevajući značaj investiranja i ulaganja u nauku, u Budžetu Kantona za 2023. godinu planirala znatno povećanje sredstava i za podršku Akademiji, ali i uopšte za podršku naučno – istraživačkim projektima u Tuzlanskom kantonu.

„Naš cilj, želja i intencija je da Akademija bude Akademija Bosne i Hercegovine, odnosno svih nas, bez obzira na nacionalnu, vjersku i neku drugu pripadnost i da svi radimo na jednom cilju i zadatku, te da nam je vizija razvoja države Bosne i Hercegovine zajednička i u srcu", zaključio je akademik Čičić.

ANUBiH 02 13 12 2022  ANUBiH 13 12 2022

Informacija preuzeta sa Internet stranice Vlade Tuzlanskog kantona

http://www.vladatk.kim.ba/vlada-tk/rad-vlade/aktivnosti-vlade/9703-vlada-tk-sistemski-podrzava-rad-akademije-nauka-i-umjetnosti-bih

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
  • Bistrik 7, 71000 Sarajevo, BiH
  • Tel: +387 33 560 700
  • Fax: +387 33 560 703
  • Email: akademija@anubih.ba

Location

anu mapa

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…