We have 68 guests and no members online

In Memoriam: Jagoda Buić

jagoda

Likovna umjetnica Jagoda Buić rođena je 1930. godine u Splitu. Osnovno i srednje obrazovanje završila je u Splitu i Dubrovniku. Kao maturantica radila je prve kostimografije za Hrvatsko narodno kazalište u Splitu. Upisala je Akademiju primijenjenih umjetnosti 1949. godine u Zagrebu, a uporedo je studirala i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pedesetih godina studije je nastavila u Rimu, Veneciji i Beču. Diplomirala je 1954. godine na Akademie für Angewandte Kunst. Kao gostujući profesor predavala je na Cranbrook Academy of Art u Detroitu i na Royal College of Arts u Londonu.

Radila je kostime i scenografije za sva značajnija pozorišta u Splitu, Zagrebu, Osijeku, Dubrovniku. Povremeno je radila i na filmu. Šezdesetih godina počela se baviti tapiserijom što će ostati njen najprepoznatljiviji dio opusa. Tapiserije, instalacije, kolaži, crteži i grafike u neraskidivoj su vezi s prostorom u kojem su izloženi, posjedujući unutarnju snagu koja ih čini dinamičnim, živim i uvijek uključenim u vrijeme i prostor. Zbog toga su često izlagani unutar povijesnih cjelina. Pri tome, njena umjetnička ostvarenja ne nastoje mijenjati zatečeni prostor. Upravo suprotno, s istančanim senzibilitetom prema prostoru i arhitekturi koja ga izgrađuje, ona dodaje novu vrijednost tim graditeljskim cjelinama.

Njen opus od početaka pa do danas odiše nesvakidašnjom kreativnom snagom i prepoznatljivošću umjetničkog rukopisa koji je proširen na sve tehnike umjetničkog izražavanja kojima se bavi. Brojne skice i crteži pokazuju da pomno promišlja svaku svoju ideju prije nego što je realizira, smiono se upuštajući u eksperimentiranje sa različitim vrstama materijala.

Od značajnijih nastupa na međunarodnim smotrama, treba istaći po tri učešća na Venecijanskom i Bijenalu u São Paolu. Ostvarila je značajne samostalne projekte u brojnim svjetskim muzejima. O njenim djelima pisali su mnogi ugledni kritičari i povjesničari umjetnosti.

Za svoj rad nagrađena je s više od dvadeset priznanja od kojih su najznačajniji: jedna od prve dvije nagrade na međunarodnoj izložbi kostima Mostra Internationale Roma costume u Rimu; Nagrada grada Zagreba; Srebrena medalja XI. Međunarodnog trijenala u Milanu; nagrada Festivala jadranskih kazališta u Rijeci; nagrada za scenografiju Jugoslovenskog festivala dramskih umjetnosti u Novom Sadu; nagrada Vladimir Nazor u Zagrebu; Grand Prix Itamaraty na XIII bijenalu u Sao Paul; Herderova nagrada u Beču; Nagrada UNESCO-a za zasluge na području savremenog stvaralaštva i mnoge druge nagrade.

Živjela je i radila u Dubrovniku, Veneciji i Parizu.

Za inostranu članicu Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine na prijedlog Odjeljenja umjetnosti izabrana je 2018. godine.

Preminula je 17. oktobra 2022. godine u Veneciji.

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
  • Bistrik 7, 71000 Sarajevo, BiH
  • Tel: +387 33 560 700
  • Fax: +387 33 560 703
  • Email: akademija@anubih.ba

Location

anu mapa

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…