We have 91 guests and no members online

OSUDA VANDALIZMA U MOSTARU

Partizansko groblje u Mostaru, jedno od najznačajnijih obilježja narodnooslobodilačke borbe i nacionalni spomenik prve kategorije, već godinama je izloženo skrnavljenju i oštećenjima na koje vlasti nisu adekvatno reagovale. 

Takav odnos naše zajednice omogućio je masovni vandalizam koji se dogodio u noći od 14. na 15. jun ove godine, u kome su oštećena, ili uništena, sva spomen obilježja posvećena palim partizanima ovoga kraja. Orgija uništavanja oko 650 spomenika koliko je sadržavalo ovo groblje, morala je trajati više sati, a najtužnija je činjenica da se ni ovoga puta nije našao niko da spriječi izgrednike u njihovom rušilačkom poduhvatu. Ovim smo došli do samog vrha crne liste necivilizijskih poduhvata kojih se stidi čitav slobodoumni svijet.

Najoštrije osuđujemo ovaj sramni čin i očekujemo  da se izgrednici pronađu i kazne. Takođe tražimo da se svi ugroženi spomenici širom naše zemlje adekvatno zaštite i sačuvaju od zlonamjernog uništavanja.

Članovi Odjeljenja humanističkih nauka ANUBiH

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
  • Bistrik 7, 71000 Sarajevo, BiH
  • Tel: +387 33 560 700
  • Fax: +387 33 560 703
  • Email: akademija@anubih.ba

Location

anu mapa

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…