We have 24 guests and no members online

SAOPŠTENJE povodom ugrožavanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini  

70 god intro

Tokom druge decenije XXI stoljeća na društvenoj i političkoj sceni Bosne i Hercegovine sve više jačaju političke snage koje negiraju opstojnost države Bosne i Hercegovine. Nosilac destrukcije i negacije države Bosne i Hercegovine i njenih institucija postao je Milorad Dodik, lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata.

Svojom totalitarnom vladavinom u Republici Srpskoj i blokadom rada Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik je ukinuo djelovanje demokratskih institucija u Republici Srpskoj i hoće to isto provesti i na nivou države Bosne i Hercegovine.

Najava ukidanja zakona države Bosne i Hercegovine koje je u proteklim decenijama proglasio Visoki predstavnik Međunarodne zajednice a potvrdila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, posebno Zakona o oružanim snagama, Zakona o upravi za indirektno oporezivanje, Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću te Zakona o obavještajnoj službi predstavlja opasnost za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini. I ne samo to: jednostrano i izvan Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ukidanje nadležnosti institucija države Bosne i Hercegovine znači kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavno-političkog poretka u Bosni i Hercegovini.

Umjesto ubrzanja integracije države Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO savez, umjesto borbe za socijalni i ekonomski razvoj i zapošljavanje mladih nameće se politički projekt negacije i destrukcije države Bosne i Hercegovine. U društvu se odvija sve veće iseljavanje građana u zemlje Evropske unije. Nužno je imati u vidu da je razvoj države Bosne i Hercegovine na strateškom pravcu integracije u euroatlantske institucije u XXI stoljeću uslov mira, ne samo u Bosni i Hercegovini već i u regiji Zapadnog Balkana i Evrope u cjelini.

U osjećaju odgovornosti za mir i stabilnost građana Bosne i Hercegovine, za mir u regiji i Evropi, pozivamo sve demokratske snage u Bosni i Hercegovini, uključujući i organe pravosuđa i sve dijelove pravosudne vertikale vlasti, da se ujedine u borbi protiv destrukcije institucija Bosne i Hercegovine i rušenja ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine.

Smatramo da u vremenu destabilizacije države Bosne i Hercegovine i ugrožavanja mira u njoj, posebnu odgovornost imaju Visoki predstavnik Međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu. Oni imaju odgovornost i ovlaštenje da u cilju očuvanja mira i integriteta države Bosne i Hercegovine iz javnog života uklone sve nosioce državnih funkcija koji ugrožavaju mir i ruše državu Bosnu i Hercegovinu.

Akademik Muris Čičić,
predsjednik ANUBiH
Sarajevo, 19. 10. 2021. godine
AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
  • Bistrik 7, 71000 Sarajevo, BiH
  • Tel: +387 33 560 700
  • Fax: +387 33 560 703
  • Email: akademija@anubih.ba

Location

anu mapa

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…