We have 24 guests and no members online

Saopćenje za javnost Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine povodom pandemije COVID-19

anu memo

Saopćenje za javnost

Nakon Odluke Vijeća ministara o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine povodom pandemije COVID-19 (Sl. gl. BiH 18/20 od 17. 3. 2020. godine), Odbor za mikrobiologiju i srodne discipline Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, na čelu sa akademkinjom Mirsadom Hukić pripremio je projekt Geoportal za praćenje, prevenciju i koordinaciju sprečavanja širenja COVID-19 virusa - Epidemiološki lokacijsko-obavještajni sistem (dalje: Geoportal). Cilj ovog projekta je kontrola i sprječavanje širenja pandemije COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Geoportal će koristi naročito štabovima civilne zaštite, epidemiološkim službama, zavodima za javno zdravstvo, kliničarima i predstavnicima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Radi realizacije projekta akademkinja Mirsada Hukić dobila je specijalnu punomoć za predstavljanje ANUBiH u kontaktu sa državnim organima, ustanovama, privrednim društvima i drugim licima koja će biti partneri, učesnici ili korisnici projekta. Geoportal će, između ostalog, sadržavati epidemiološke statističke podatke, prostorne informacije i interaktivne karte sa položajem i kodiranim podacima izoliranih, testiranih i hospitaliziranih osoba, lokacije prijavljenih osoba sa poteškoćama u razvoju, planove pomoći ugroženim osobama, kao i brojne druge značajne informacije i podatke koji mogu doprinijeti adekvatnom praćenju širenja koronavirusa i njegovom suzbijanju.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine uputila je zvanični dopis institucijama Bosne i Hercegovine s pozivom na sardanju i uključivanje u projekt. Dopisi su upućeni Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine i Koordinacionom tijelu za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH. Prvi koji je u usmenom kontaktu sa akademkinjom Mirsadom Hukić podržao realizaciju projekta i pružio pomoć je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodin Šefik Džaferović. Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine se nada da će i druge nadležne institucije slijediti primjer predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Projektni tim je već započeo prve aktivnosti kako bi se projekt što prije razvio i u punom kapacitetu odgovorio svojoj svrsi. S obzirom da se radi o projektu koji nije komercijalne vrste, na istoj osnovi su se u njegovu realizaciju odmah uključili:

  • BH kompanija GAUSS koja je stavila na raspolaganje svoje intelektualne i materijalne resurse,

  • Zavod za biomedicinsku dijagnostiku i ispitivanje „NALAZ“ koji se na raspolaganje stavio za mikrobiološki i epidemiološki aspekt izrade projekta,

  • BH Telecom, zahvaljujući kojem je obezbijeđen serverski prostor,

  • Agencija za statstiku Bosne i Hercegovine koja je promptno dostavila tražene podatke (detaljnu starosno-spolnu strukturu za sva naseljena mjesta u Bosni i Hercegovini prema popisu 2013. godine).

Zahvaljujući podršci predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i pomoći svih navedenih subjekata u skaldu s projektnim planom postavljena je odgovarajuća baza koja će biti dopunjena zvaničnim epidemiološkim podacima čim budu dobijeni.  

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine

SAŽETAK PROJEKTNOG PRIJEDLOGA

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
  • Bistrik 7, 71000 Sarajevo, BiH
  • Tel: +387 33 560 700
  • Fax: +387 33 560 703
  • Email: akademija@anubih.ba

Location

anu mapa

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…