We have 63 guests and no members online

Izjava Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u povodu fizičkog napada na dopisnog člana ANUBiH Slavu Kukića

Sarajevo, 24. 6. 2014.

Surovo je pretučen naš uvaženi član prof. dr. Slavo Kukić. Britko pero i jasna misao kojima već dugo vremena u svojim kolumnama ukazuje na nevolje naše društvene stvarnosti sasvim sigurno su razlog za naručivanje fizičkog napada od strane onih koji ne vole čuti istinu.

Postavlja se pitanje je li moguće nazvati demokratskim društvo u kome se naručuju fizički napadi na one koji govore istinu? Kada ćemo dočekati da se u Bosni i Hercegovini počnu poštovati osnovna ljudska prava među koje spada i pravo na slobodu govora, naročito govora o istini?

Kada neko pokuša kao kvalitetno ogledalo odslikati istinu, onda je primitivcima prvi korak da razbiju ogledalo a ne da se zamisle nad odrazom koji vide u njemu.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine očekuje od odgovornih organa da pronađu i imenuju naručioce i izvršioca počinjenog banditizma. Svijet je proživio ovakve situacije, od fašističkog preuzimanja Italije u 20-tim do nacističkog terora Njemačke u 30-tim godinama prošlog stoljeća. Nadali smo se da takvo nešto neće biti doživljeno u Bosni i Hercegovini, ali smo zaprepašteni i pitamo se kuda ide naše društvo?!

Izražavamo svoju solidarnost s obitelji našeg člana Slave Kukića, a njemu želimo što brži oporavak i da nastavi svoju misiju kako je zamislio.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
  • Bistrik 7, 71000 Sarajevo, BiH
  • Tel: +387 33 560 700
  • Fax: +387 33 560 703
  • Email: akademija@anubih.ba

Location

anu mapa

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…