We have 22 guests and no members online

Posjeta prof. dr. Emily Greble Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine

unnamed

Prof. dr Emily Greble, šefica Katedre za historiju na Vanderbilt Univerzitetu (USA) boraviti će u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Prilikom svog boravka u Bosni i Hercegovini profesorica Greble posjetit će Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i održati radni sastanak sa akademikom Mirkom Pejanovićem, potpredsjednikom ANUBiH i dopisnim članom ANUBiH prof. dr. Husnijom Kamberovićem.

U IKD University Press Sarajevo objavila je knjigu Sarajevo 1941–1945; Muslimani, kršćani i jevreji u Hitlerovoj Evropi. Trenutno je u pripremi prevod njene knjige Muslim and the Making of Moder Europe. Za tu knjigu dobila je prestižnu Gugenheim nagradu. Knjiga je također osvojila nagradu Rothschild Harriman Book Prize i ušla u uži izbor za nagradu Laura ShannonFinancial Times ju je proglasio najboljom knjigom o povijesti za 2022. godinu. Profesorica Greble je i dobitnica Inaguracijske nagrade Fikret Karčić za najbolju naučnu knjigu u 2022. godini. Sa Robertom Doniom, inostranim članom ANUBiH urednica je Edicije Međunarodna biblioteka u IKD University Press Sarajevo.

Više o radu prof. Greble može se pogledati na ovom linku.

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
  • Bistrik 7, 71000 Sarajevo, BiH
  • Tel: +387 33 560 700
  • Fax: +387 33 560 703
  • Email: akademija@anubih.ba

Location

anu mapa

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…