We have 15 guests and no members online

Susret regionalnih akademija

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) će u periodu od 6. do 8. oktobra 2022. godine biti domaćin Susreta regionalnih akademija.

Centralni sastanak održat će se u petak 7. 10. 2022. godine.

ANUBiH je inicirala Susret regionalnih akademija s ciljem unapređenja saradnje i razmatranja mogućnosti za zajedničko učešće akademija u međunarodnim projektima koji se finansiraju iz evropskih i drugih međunarodnih fondova. Jedan od ciljeva je također i uspostavljanje međuakademijske saradnje s akademijama s kojima ANUBiH trenutno nema potpisane sporazume o saradnji. Osim toga, navedeni sastanak će omogućiti predstavnicima akademija da razmjene iskustva i mišljenja i da razgovaraju o stanju u oblasti naučnoistraživačke i istraživačkorazvojne djelatnosti na području Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope, te da razmotre prijedloge za zajedničke naučnoistraživačke projekte.

Ovo je prvi sastanak ovog tipa u regionu nakon dužeg perioda, a ANUBiH očekuje da bi jedan od zaključaka ovog sastanka bio da akademije jednom godišnje ili jednom u dvije godine održe susrete i sastanke na kojima bi rezimirali aktivnosti i rezultate zajedničke saradnje.

Susretu regionalnih akademija odazvale su se:

1.      Akademija nauka Albanije

2.      Crnogorska akademija nauka i umjetnosti

3.      Makedonska akademija nauka i umjetnosti

4.      Njemačka državna akademija – Leopoldina

5.      Slovenska akademija znanosti i umjetnosti

6.      Turska akademija nauka

 

PROGRAM

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
  • Bistrik 7, 71000 Sarajevo, BiH
  • Tel: +387 33 560 700
  • Fax: +387 33 560 703
  • Email: akademija@anubih.ba

Location

anu mapa

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…