Status projekta

Odbor za mikrobiologiju i srodne discipline (Odjeljenje medicinskih nauka ANUBiH) je početkom aprila 2020. pokrenuo dvogodišnji naučnoistraživački projekat praćenja širenja COVID-19 infekcije u Bosni i Hercegovini s ciljem podrške javno-zdravstvenim institucijama uključenim u sistem epidemiološkog nadzora.

Na ovaj način se Akademija nauka Bosne i Hercegovine svrstala među prve naučnoistraživačke institucije u zemlji koje su promptno reagovale na pojavu pandemije pokretanjem niza volonterskih projekata kako bi se bosansko-hercegovačko društvo efikasnije borilo sa širenjem infekcije i lakše adaptiralo na sve konsekvence njenog uticaja.

Već u samom startu značajnu podršku projektu dao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, g. Šefik Džaferović, kao i brojne institucije iz javnog zdravstva uključene u borbu s epidemijom.

Projekat je započet s uspostavom ekspertnog sistema za praćenje i sprečavanje širenja COVID-19 - Epidemiološkog lokacijsko-obavještajnog sistema (ELIS), koji je namijenjen  naučnicima, ekspertima i profesionalcima iz oblasti zdravstva i drugih relevantnih područja za praćenje i istraživanje epidemijskih pojava.

Za realizaciju istraživanja uspostavljeni su: informatička komunikaciono tehnološka (ICT) infrastruktura, aplikativna platforma, te skupovi podataka i modeli relevantni za praćenje širenja bolesti i biostatističku analizu.

Kao dio sistema za epidemiološko obavještavanje, razvijen je geoportal za geovizuelizaciju, komunikaciju, unos i pretraživanje podataka (ELIS geoportal).

ELIS status projekta

Vremenska animacija kumulativnog broja potvrđenih COVID-19 slučajeva po općinama u Bosni i Hercegovini

Brz brzi 4G 300x150 mobilna aplikacija 300x150

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…