Ko je na web-stranici: 72 gostiju i nema prijavljenih članova

Status projekta

Odbor za mikrobiologiju i srodne discipline (Odjeljenje medicinskih nauka ANUBiH) je početkom aprila 2020. pokrenuo dvogodišnji naučnoistraživački projekat praćenja širenja COVID-19 infekcije u Bosni i Hercegovini s ciljem podrške javno-zdravstvenim institucijama uključenim u sistem epidemiološkog nadzora.

Na ovaj način se Akademija nauka Bosne i Hercegovine svrstala među prve naučnoistraživačke institucije u zemlji koje su promptno reagovale na pojavu pandemije pokretanjem niza volonterskih projekata kako bi se bosansko-hercegovačko društvo efikasnije borilo sa širenjem infekcije i lakše adaptiralo na sve konsekvence njenog uticaja.

Već u samom startu značajnu podršku projektu dao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, g. Šefik Džaferović, kao i brojne institucije iz javnog zdravstva uključene u borbu s epidemijom.

Projekat je započet s uspostavom ekspertnog sistema za praćenje i sprečavanje širenja COVID-19 - Epidemiološkog lokacijsko-obavještajnog sistema (ELIS), koji je namijenjen  naučnicima, ekspertima i profesionalcima iz oblasti zdravstva i drugih relevantnih područja za praćenje i istraživanje epidemijskih pojava.

Za realizaciju istraživanja uspostavljeni su: informatička komunikaciono tehnološka (ICT) infrastruktura, aplikativna platforma, te skupovi podataka i modeli relevantni za praćenje širenja bolesti i biostatističku analizu.

Kao dio sistema za epidemiološko obavještavanje, razvijen je geoportal za geovizuelizaciju, komunikaciju, unos i pretraživanje podataka (ELIS geoportal).

ELIS status projekta

Vremenska animacija kumulativnog broja potvrđenih COVID-19 slučajeva po općinama u Bosni i Hercegovini

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…