Ko je na web-stranici: 82 gostiju i nema prijavljenih članova

Metode

Infrastruktura Epidemiološkog lokacijsko-obavještajnog sistema (ELIS) za prikupljanje, centralizaciju i analizu epidemioloških podataka je uspostavljena, sistem je operativan i podaci se prikupljaju iz različitih izvora za različite administrativne nivoe organizacije javnog zdravstva u Bosni i Hercegovini. Ovi podaci se biostatistički obrađuju i analiziraju, a rezultati analize se izvještavaju primjenjujući razvijene tehnike modeliranja i geovizuelizacije u ELIS-u.

ELIS metode

Trenutni reprodukcijski broj Rt za Bosnu i Hercegovinu (od prijave prvog slučaja COVID-19, 5.3. do 14. 5. 2020) sa pregledom restriktivnih i relaksiranih mjera u Federaciji BiH i Republici Srpskoj

Zahvaljujući velikom broju mogućnosti organizacije i načina interaktivne prezentacije podataka putem ELIS geoportala, obezbijeđen je detaljan pregled ključnih indikatora vezanih za dinamiku prostorno-vremenskog širenja infekcije. Pored biostatističke analize i geovizuelizacije epidemioloških podataka primijenjene su odgovarajuće tehnike za praćenje i predikciju širenja infekcije, te evaluaciju efikasnosti poduzetih kontronih mjera za zaustavljanje epidemije.

ELIS metode 1

SIR (Susceptible – Infectious - Resistant) model dinamike obolijevanja za Bosnu i Hercegovinu (period od 5. 3 do 17. 6. 2020.)

U skladu s dostupnošću skupova epidemioloških podataka i kliničkih informacija, selektovano je nekoliko metoda i tehnika za identifikaciju, analizu i predikciju trenda širenja infekcije, uključujući kompartmentalne epidemiološke modele s diferencijalnim jednačinama, dijagrame epi-krivih i trenutnog reprodukcijskog broja Rt, deskriptivnu statistiku i interaktivne koroplet karte za razne nivoe administrativnih jedinica. Ove metode se koriste individualno za prikaz jednog ili više epidemioloških parametara ili kombinovano, zavisno od konteksta izvještavanja epidemiološke situacije.

ELID metode 2

Interaktivna karta Bosne i Hercegovine - prosjek dnevno potvrđenih slučajeva na 100.000 stanovnika (9.–18. aprila 2020.)

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…