Ko je na web-stranici: 33 gostiju i nema prijavljenih članova

Epidemiološki nadzor

Epidemiološki nadzor predstavlja kontinuirano sistematično prikupljanje, analizu i interpretaciju zdravstvenih podataka, imajući na umu njihovu vremensku zastupljenost i prostornu rasprostranjenost. Prikupljeni podaci su od esencijalnog značaja za planiranje, implementaciju i evaluaciju prakse javnog zdravstva. Konačna karika u lancu nadzora jeste primjena ovih podataka u cilju prevencije i kontrole bolesti. Sistem nadzora podrazumijeva postojanje funkcionalnih kapaciteta za prikupljanje podataka, njihovu analizu i dostavljanje programima javnog zdravstva.

Provođenje protiv epidemijskih mjera je u ovom momentu obaveza državnih, entitetskih, kantonalnih institucija, lokalnih zajednica i svakog pojedinca. Nadležne institucije na raznim nivoima vlasti donijele su niz naredbi i preporuka vezanih za mjere fizičke distance, higijene, masovnog okupljanja i korištenja raznih javnih i privatnih servisa. Da bi se efikasnije pratilo njihovo djelovanje i kontrolisala situacija koja se rapidno mijenja, nužno je dalje unapređenje sistema epidemiološkog nadzora.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…