Ko je na web-stranici: 62 gostiju i nema prijavljenih članova

Projekt: „Istraživanje optimalne putanje mobilnog robota za dezinfekciju prostora od corona virusa- COVID-19“ - MOROCO (mobilni robot optimizacija corona)

Uvod

Svjedoci smo da se  danas broj zaraženih u svijetu i Bosni i Hercegovini od coronavirusa-COVID-19 povećava. Ovo istraživanje usmjereno je na optimizaciju putanje mobilnog robota za dezinfekciju prostora, suzbijanje, sprečavanje i ubalažavanje posljedica na bosansko-hercegovačko društvood coronavirusna  COVID-19. Aplikacija mobilnih robota za dezinfekciju ima cilj  da  se obezbijedi blagovremena  dezinfekcija, sterilizaciju prostora u medicinskim ustanovama, da se  minimiziraju kontakt između ljudi,  kao i podrška u sličnim ustanovama kao što su karantin itd. To će rezultirati minimiziranjem životnih prijetnji medicinskom osoblju i ljekarima koji aktivno učestvuju u liječenju bolesnika koji su oboljeli od  coronavirusa-COVID-19.

Naziv projekta:  Istraživanje optimalne putanje mobilnog robota za dezinfekciju prostora od corona virusa - COVID-19

Vođa projekta:

Isak Karabegović, dopisni član ANU BiH

Odjeljenje tehničkih nauka

Tel: +387 61 138 856

E-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.; Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Pored vođe u tim priojekta su uključeni  veliki broj bosanskohercegovačkih istraživača i eksperata iz oblasti robotike, informatike, bioinženjerstva i drugih oblasti, te mladi istraživači i studenti postdiplomskih i doktorskih studija, iz Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Trajanje projekta:  august 2020 – decembar 2021

Predmet istraživanja:

Predmet ovog istraživanja je određivanje optimalne putanje mobilnog robota, koji se koristi za dezinfekciju  u prostoru sa preprekama. Kako navigacija servisnog mobilnog robota treba da slijedi specifične sigurnosne aspekte, planirano istraživanje je u sinergiji dva značajna fokusa istraživanja. Prvi fokus je na razvoju optimalne putanje bazirano na selektiranim algoritmima vještačke inteligencije kroz usporedbu rezultata jedno-kriterijske (npr. najkraće putanje ili uz minimalnu potrošnju energije) i više-kriterijske optimizacije (na bazi više kriterija npr. preći najkraću putanju za minimalno moguće vrijeme).Drugi fokus je analiza slike (dobivena kroz definisani senzorski set) korištenjem najnovijih trendova u prepoznavanju okruženja korištenjem dubokih neuronskih mreža. Oba zadatka su izrazito računarski zahtjevna, pa je razlog više da ovaj projekat iz sigurnosnih razloga bude obavljen kroz razvijeno simulatorsko okruženje u cilju eksperimentisanja.

Cilj istraživanja:

  • Razvoj algoritma, koji će omogućiti optimalno planiranje putanje u simulatoru.

  • Razvoj algoritma analize slike korištenjem kamere i dubokog učenja na simulatoru.

  • Korištenjem ovih strategija stvoriti uslove za realizaciju navigacije u simulatoru mobilnog robota. Time bi se stvorile mogućnosti da hardverskom realizacijom mobilnog robota u narednom projektu, stvore se uslovi za eksperimente na realnoj mobilnoj robotskoj platformi u stvarnom okruženju. Pri tome bi uz ostale senzore, bila korištena i kamera, u cilju unapređenja tačnosti navigacije uz razvijenu metodologiju primjene nekoliko algoritama vještačke inteligencije, razvijenih u problematici dva fokalna istraživanja.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…