Ko je na web-stranici: 88 gostiju i nema prijavljenih članova

Mile Stojić

mile Stojic web

 

DETALJNA BIOGRAFIJA / BIBLIOGRAFIJA

 

Mile Stojić rođen  je u Dragićini 21. 1. 1955.  Gimnaziju završio u Ljubuškom, a studij južnoslavenskih književnosti i jezika diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. S velikim elanom, inovatorskom inspiracijom i vrhunskim profesionalnim umijećem radio je na  svim povjerenim mu dužnostima: urednika časopisa "Lica", urednika kulturnerubrike "Olobođenja", glavnog urednika revije "Odjek", urednika "Obzora" i"Tjednika", lektora-predavača na Bečkorn sveučilištu, člana brojnih književnih ikulturnih asocijacija, savjeta i žirija, aktivno sudjelujući već gotovo pedeset godina nasvim značajnim simpozijima i književnim i kulturnirn manifestacijama u zemlji iizvan njenih granica, dajući im veoma zapažen i cijenjen doprinos.

Zadnjih decenija istakao se kao kolumnist u brojnim medijima u regiji ("Danas", "Oslobođenje", "Nedjelja", "Dani", "Feral Tribune"). Bio je urednik na Radiju Bosne i Hercegovine i predsjednik umjetničkog savjeta Sarajevskih sana poezije. Uredio je desetine knjiga, među njma djela Ujevića, Kiša, Gudelja, Tolnaija i drugih.  No, prva i najvažnija njegova vokacija je pjesnička. Rođeni pjesnik, stvorio je, prema ocjenama kritike,  autentično i osobno djelo visoke estetske vrijednosti. Jedan je od najznačajnijih  sarajevskih i bosanskohercegovackih pjesnika nove generacije.

Već prva Stojićeva knjiga bila je, kako piše  Veselko Tenžera, "značajan eksperiment u obzoru modernog pjesništva", a svaka nova njegova knjiga donosila nešto svoje i novo, bila zasebno homogena etapa samosvojnog pjevanja, svaka dočaravala čudesnu lirsku metafizičnost. U svome bogatom pjesničkom i publicističkom opusu Stojić je posvećen i svojevrsno humanističkom angažmanu, borbi protiv svakog oblika  mržnje, nasilja i ubijanja.

Dobitnik je desetine književnih nagrada, među njima Brankove (1978.), Goranove (2007.), te Ratkovićeve (2012.). Član je Društva pisaca BiH i PEN- kluba. Živi u Sarajevu.

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
  • Bistrik 7, 71000 Sarajevo, BiH
  • Tel: +387 33 560 700
  • Fax: +387 33 560 703
  • Email: akademija@anubih.ba
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…