Ko je na web-stranici: 75 gostiju i nema prijavljenih članova

Održana komemorativna sjednica povodom smrti akademika Dževada Juzbašića

1000027695

 

U ponedjeljak 01. jula  u glavnoj sali Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine upriličena je komemorativna sjednica povodom smrti akademika Dževada Juzbašića. Brojne kolege, prijatelje i članovi akademske zajednice odali su priznanje jednom od najistaknutijih bosanskohercegovačkih historičara. Njegov doprinos akademskoj zajednici i neumorno istraživačko djelovanje ostavili su trajan trag u historiografiji Bosne i Hercegovine, a njegova posvećenost istraživanju i učenju poslužit će kao inspiracija budućim generacijama historičara.

Uz to što je pozicionirao Akademiju i Odbor za istorijske nauka kao mjesto koordinacije naučnih institucija u BiH, Juzbašić je jačao njen unutarnji potencijal. Centar za balkanološka ispitivanja, koji je do njegovog ulaska u ANUBiH bio „uspavan“ probudio se i značajno se aktivirao. Profesor Juzbašić je proširio djelokrug rada Centra, oživio je časopis, uključio nove saradnike. Osim što je čuvao razinu Akademije nauka i umjetnosti BiH unutar države BiH, snažno je radio na njenoj internacionalizaciji, barem kada je u pitanju historijska nauka. Razvijao je projekte sa stranim akademijama, posebno sa Austrijom i Mađarskom. Akademija i posebno Odbor za istorijske nauke su u ličnosti akademika Dževada Juzbašića imali dostojnog reprezentanta naveo je prof.dr. Husnija Kamberović, dopisni član ANUBiH.

Akademik Dževad Juzbašić je ostavio dubok trag u našoj historiografiji i bio jedan od najcjenjenijih bosanskohercegovačkih historičara. Između ostalog, dobitnik je prestižne Herderove nagrade koju dodjeljuje Fondacija FVS iz Hamburga 1994. godine a dodjeljuje se odlukom Kuratorijuma Bečkog univerziteta. Bila je to prvi put dodijeljena Herderova nagrada u Bosni i Hercegovini. Akademik Juzbašić je svoje mišljenje i stavove potvrdio životom i djelom. Ljudsku veličinu treba cijeniti po djelima, a akademik Juzbašić ih je imao i za više života. Pred svoje učenike, saradnike i prijatelje ostavio je zadatak i obavezu da nastave i dalje slijediti njegov put istakao u svom obraćanju je prof.dr. Zijad Šehić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Njegov doprinos i kulturi Bosne i Hercegovini, ne može se mjeriti samo brojem publikacije ili predavanja. On je bio graditelj mostova među ljudima , promotor dijaloga i razumijevanja. Njegov rad je često bio ispunjen dubokom ljubavlju prema svojoj zemlji i njenoj bogatoj prošlosti, a njegovi uvidi i analize pomagali su nam da bolje raumijemo ko smo i kuda idemo. Akademik Juzbašić ostavio je snažan pečat i u Institutu za historiju u kojem je radio punih 30 godina i prošao sva stručna i naučna zvanja. Institucije čine ljudi, i mi se u Institutu danas ponosimo s tom činjenicom” naglasio je dr.sci. Sedad Bešlija, direktor Insituta  za za historiju Univerziteta u Sarajevu.

Komemorativnu sjednicu povodom smrti akademika Dževada Juzbašića moderirao je dr.sci. Mile Babić, dopisni član ANUBiH.

 

VIDEO PRILOG 

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
  • Bistrik 7, 71000 Sarajevo, BiH
  • Tel: +387 33 560 700
  • Fax: +387 33 560 703
  • Email: akademija@anubih.ba

Location

anu mapa

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…