Ko je na web-stranici: 49 gostiju i nema prijavljenih članova

Održano pristupno predavanja dopisnog člana prof. dr. Dalibora Balliana

"Varijabilnosti obične jele (Abies alba Mill) u Bosni i Hercegovini" naziv je pristupnog predavanja koje je u prostorijama  Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine održao prof. dr. Dalibor Ballian, a povodom njegovog izbora za dopisnog člana ANUBiH-a u Odjeljenje prirodnih i matematičkih nauka.

“Ne treba dodatno predstavljati prof. dr. Balliana, jer njegove naučne reference i uticaj koji je imao na šumarske nauke u BiH dovoljno govore” – u uvodnom obraćanju kazao je akademik Dejan Milošević, sekretar Odjeljenja prirodnih i matematičkih nauka ANUBiH-a.

Tokom predavanja predstavljena su profesorova istraživanja, od magistarskog rada do zadnje publikacije, koja je izdata 2013. godine. U knjizi “Varijabilnost jele u BiH” objedinio je sva dosadašnja saznanja.

“Shvatio sam da je potrebno nastaviti s istraživanjem, pa sam s mojom asistenticom krenuo u novi ciklus” – kazao je prof. dr. Dalibor Ballian.

Osnova bilo kojeg oplemenjivanja je poznavanje varijabilnosti i kako priznaje prof. dr. Ballian upravo to je bio njegov glavni izazov.

“Kad vam svi kažu da nećeš dobiti ništa, izazov je da dokažeš da ipak možeš dobit nešto” – s ponosom pojašnjava prof. dr. Ballian i nastavlja: “Dobio sam varijabilnost koja je fantastična. Ona pokazuje da su naše populacije mnogo stabilnije od populacija iz srednje i zapadne Evrope. Mogu podnijeti napade insekata, patogena i zagađenja. Na ovom istraživanju pokazao sam jednu granicu mitotipova. Kad se jela počela sušiti u Hrvatskoj, ona je ušla i počelo je sušenje u BiH, ali samo do granice mitotipa. Već na mjestima gdje je balkanski mitotip nije bilo sušenja”.

Istraživanje se pokazalo kao veoma praktično.

“Mogu prognozirati gdje se može očekivati sušenje jele, a automatski i prevenirati i intervenirati” – naglašava prof. dr. Ballian napominjući da su ovo samo preliminarna istraživanja.

“Nastavljam istraživanje. U genetici nema konačnog zaključka, jer nikad nismo došli do kraja.

Radimo mnogo, ali kraj je uvijek negdje u budućnosti. Naročito kad ste šumar, naša laboratorija je šuma. Molekularni genetičar radi u laboratoriji i dođe brzo do rezultata. Moji rezultati su najbolji nakon 100 godina”– završava svoje izlaganje dopisni član ANUBiH-a prof. dr. Dalibor Ballian.

“Posebno mi se svidio način na koji je kolega izložio svoju temu. Počeo je od svog magistarskog rada, pokazao je kako se razvijala ta oblast nauke, te kako je on u skladu s tim razvijao svoj pristup i na kraju je najavio da će biti još istraživanja na temu” – pojasnio je svoje viđenje pristupnog predavanja akademik Dejan Milošević.

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
  • Bistrik 7, 71000 Sarajevo, BiH
  • Tel: +387 33 560 700
  • Fax: +387 33 560 703
  • Email: akademija@anubih.ba

Location

anu mapa

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…