Ko je na web-stranici: 23 gostiju i nema prijavljenih članova

Potpisan Sporazum o saradnji između Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Univerziteta u Sarajevu

Sporazum o saradnji između Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Univerziteta u Sarajevu potpisali su danas akademik Muris Čičić i rektor prof. dr. Rifat Škrijelj.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i potpredsjednici ANUBiH akademkinja Lidija Lincender-Cvijetić i akademik Mirko Pejanović, te generalni sekretar ANUBiH akademik Asif Šabanović, kao i prorektorica UNSA prof. dr. Dženana Husremović.

Akademija nauka i umjetnosti BiH, kao vodeća naučna i umjetnička ustanova u Bosni i Hercegovini, i Univerzitet u Sarajevu, kao najstariji univerzitet u Bosni i Hercegovini, imaju zajednički interes da podstaknu razvoj nauke, umjetnosti, stvaralaštva i visokoškolskog obrazovanja. Potpisivanjem ovog Sporazuma ANUBiH i UNSA izražavaju želju da prošire zajedničko djelovanje u organizovanju, podsticanju i unapređenju međusobne saradnje.

Osnovni ciljevi Sporazuma uključuju ostvarivanje uslova za produktivno uključenje u svjetske procese razvoja nauke, stvaralaštva i visokoškolskog obrazovanja i aktivno učešće u evropskom istraživačkom prostoru (European Research Area) i evropskom prostoru visokog obrazovanja (European Higher Education Area); zajedničko aktivno djelovanje prema subjektima u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini koji određuju politiku, uslove i infrastrukturu u kojima djeluju naučne i visokoškolske institucije, kako bi se dostigli uslovi i kriteriji vrednovanja uspješnosti kakvi su uobičajeni u Evropi i svijetu; zajednički rad na izradi naučnih analiza stanja i prijedloga za određivanje strateških pravaca razvoja u različitim oblastima društvenog razvoja; zajednički nastup u promociji naučnih istraživanja, stvaralaštva i obrazovanja kao pokretača društvenog razvoja i osnove "društva zasnovanog na znanju"; stvaranje uslova za jednostavno i produktivno uključivanje članova ANUBiH i uspješnih članova akademskog osoblja UNSA u svim oblastima djelovanja UNSA i ANUBiH; uspostavljanje i održavanje infrastrukturne kompatibilnosti ANUBiH i UNSA koja je potrebna za realizaciju programa digitalizacije građe i uspostavljanje ANUBiH kao jednog od čvorista akademske mreže u Bosni i Hercegovini.

Sporazum je zaključen na  neodređeno vrijeme.

informacija preuzeta sa www.unsa.ba.

 


O B A V J E Š T E NJ E

U toku je procedura za izbor novih članova Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

U periodu od 8. do 28. novembra 2022. godine, radnim danom od 12 do 14 sati, kandidacioni materijali će biti dostupni na uvid u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (Bistrik 7, Sarajevo).

Izborna Skupština Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine bit će održana u utorak 20. 12. 2022. godine.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
  • Bistrik 7, 71000 Sarajevo, BiH
  • Tel: +387 33 560 700
  • Fax: +387 33 560 703
  • Email: akademija@anubih.ba

Location

anu mapa

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…