Ko je na web-stranici: 45 gostiju i nema prijavljenih članova

Članovi Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine na popisu 2% naučnika s najvećim uticajem citiranosti

Jedan od najvećih svjetskih izdavača naučne literature ELSEVIER BV objavio je 19. oktobra 2021. godine popis 2% naučnika na svijetu s najvećim uticajem citiranosti pod originalnim naslovom: "Updated science-wide author databases of standardized citation indicators". U članku kojeg je objavio Elsevier i kojeg potpisuju profesori John P. A. Ioannidis, Kevin W. Boyack i Jeroen Baas sa Univerziteta Stanford u Kaliforniji (SAD) objavljen je popis 2% naučnika na svijetu s najvećim uticajem citiranosti u toku cjelokupne karijere i u toku 2020. godine, koji je baziran na naučnoj analizi podataka dostupnih u Elsevierovoj citatnoj i bibliografskoj bazi SCOPUS grupe istraživača sa Univerziteta Stanford.

Na aktuelnom popisu naučnika koji su među 2% najboljih na svijetu po uticaju citiranosti u karijeri nalaze se i članovi Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, i to:

Redovni članovi radnog sastava (akademici)

 • Akademik prof. dr. Kemal Hanjalić, Odjeljenje tehničkih nauka;
 • Akademik prof. dr. Dejan Milošević, Odjeljenje prirodnih i matematičkih nauka;
 • Akademik prof. dr. Asif Šabanović,  Odjeljenje tehničkih nauka;
 • Akademik prof. dr. Enver Zerem, Odjeljenje medicinskih nauka;

Članovi izvan radnog sastava (domaći[1] članovi)

 • dr. Adnan Čustović, Imperial College Univ. London (UK)
 • dr. Adnan Ibrahimbegović, Institut Universitaire de France/Universite de Technologie de Compiegne (FR)
 • dr. Asim Kurjak, Univ. Zagreb (CRO)
 • dr. Svjetlana Fajfer, Institut Jožef Štefan, Ljubljana (SlO)
 • dr. Mehmed Kantardžić, Univ. Louisville (USA)

Inostrani[2] članovi

 • dr. Miro Jakovljević, University of Zagreb, School of Medicine (CRO)
 • dr. Boris Sket, University of Ljubljana (SLO)
 • dr. Vadim Utkin, The Ohio State University (USA)

Autori studije navode da se često krivo interpretira uticaj citiranosti svjetskih naučnika te su u cilju dostizanja maksimalne objektivnosti kreirali javno dostupnu bazu podataka s više od 100.000 vodećih naučnika svijeta, gdje su koristeći načela umjetne inteligencije koja se bave oblikovanjem algoritama, sagledali niz parametara važnih za objektivno vrednovanje svakog pojedinačnog naučnika.  Isto tako, autori posebno ističu važnost razlikovanja pojmova broja citiranosti te uticaja citiranosti. Dostupna baza podataka sadrži standardizirane informacije o citiranosti, h-indeksu, hm-indeksu prilagođenom koautorstvu, citatima članaka na različitim pozicijama autora u analiziranom članku i skupnom pokazatelju uticaja citiranosti. Naučnici su klasificirani u 22 naučna područja i 176 naučnih grana. Za sve naučnike koji su objavili najmanje 5 radova dati su i procenti specifični za naučno polje i naučnu granu. Podaci za cijelu karijeru ažurirani su do kraja 2020 godine. Odabir se zasniva na prvih 100.000 prema c-skoru (sa i bez samocitata) ili na procentnom rangu od 2% najcitiranijih. Metodologija koja je korištena tokom izrade popisa naučnika s najvećim uticajem citiranosti je objavljena u naučnom časopisu Plos Biology 2020. godine 

https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3000918.

Finalno je poimenično navedeno 2% naučnika na svijetu s najvećim utjecajem citiranosti kako u karijeri tako i za 2020. godinu. 

Lista je dostupna na:  https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/3.

[1] Kategoriji „domaći“ članovi pripadaju članovi koji imaju državljanstvo BiH ali žive i rade u inostranstvu. Nisu u radnom sastavu ANUBiH.

[2] Za inostrane članove biraju se strani državljani za naučnu/umjetničku izvrsnost i doprinos razvoju nauke/umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Nisu u radnom sastavu ANUBiH.

70 godina ANU

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
 • Bistrik 7, 71000 Sarajevo, BiH
 • Tel: +387 33 560 700
 • Fax: +387 33 560 703
 • Email: akademija@anubih.ba

Location

anu mapa

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…