Ko je na web-stranici: 79 gostiju i nema prijavljenih članova

Održana međunarodna naučna konferencija "Sistem nauke – faktor poticaja ili ograničavanja razvoja"

 

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine kontinuirano prati i izučava razvoj nauke i stanje inovacionog sistema u državi. Najnoviji doprinos ovom procesu je međunarodno naučno savjetovanje "Sistem nauke – faktor poticaja ili ograničavanja razvoja" koje je održano 5. 11. 2021. godine u organizaciji Odjeljenja društvenih nauka i uz punu finansijsku podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. 

Podaci statističkih zavoda u Bosni i Hercegovini, sve dostupne međunarodne studije i analize, odgovori Bosne i Hercegovine na primarna i dopunska pitanja o nauci iz Poglavalja 25. Evropske komisije, srednjoročni razvojni planovi različitih nivoa državne organizacije i rezultati istraživanja ANUBiH, uključujući i posljednje "Harmonizacija sistema nauke u Bosni i Hercegovini", pokazuju da naučnoistraživački i tehnološko-razvojni rad u Bosni i Hercegovini u apsolutnom smislu stagniraju, a u relativnom nazaduju. Na ovom zaključku je zasnovan i naziv konferencije. Naše studije potvrđuju da je glavni razlozi nezadovoljavajućeg stanja nauke i tehnološkog razvoja  u Bosni i Hercegovini apsolutno nedovoljno finansiranje, te policentričan i atrofirani inovacioni sistem. U skladu sa tim je određen profil ove pozivne konferencije. Ona nije bila usmjerena na opis stanja, nego na politiku i instrumente njegovog mijenjanja.

Prilozi su orijentisani na najvažnije i najkritičnije strukturalne i funkcionalne elemente inovacionog sistema, one koji bitno utiču na razvoj društva i ekonomije znanja. Ovi faktori su ispitani s ciljem utvrđivanja ključnih poveznica globalnog i domaćeg razvoja inovacionog sistema i poruka koje Bosna i Hercegovina može izvući iz svjetskih kretanja. Da bi se to postiglo, izabrani aspekti inovacionog sistema su osvijetljeni naročito iz uglova ekonomske politike i planiranja, organizacije, finansiranja, prava, etike i scienciometrije. Ovakav postupak je u fokus konferencije stavio tri grupe subjekata: državu, univerzitete i privredna društva. Time je ukazano na nužnost sistematske primjene Triple Helix pristupa i u našoj državi.

Organizatori se nadaju da je svojim učešćem na konferenciji naučna i stručna javnost posebnu korist stekla iz ogromnog znanja i iskustva koje su autori sažeto prezentirali u svojim člancima. Ukoliko to bude inspiracija za nova istraživanja i konkretne promjene u ovoj oblasti, konferencija je u cjelini ispunila svoju misiju.


pngaaa.com 2621253   PROGRAM KONFERENCIJE   |   pngaaa.com 2621253   ZBORNIK RADOVA

pngaaa.com 2621253  Zaključci međunarodne naučne konferencije „Sistem nauke u BiH – faktor ubrzavanja ili ograničavanja razvoja“

pngaaa.com 2621253  Conclusions of the International Scientific Conference “Science System - a Factor of Stimulation or Limitation in Development”


PREZENTACIJE

Babić  |  Jurajda  |  Milošević, Fetić  |  Prelec  |  Radošević  |  Rahimić  |  Straus  |  Trifkovic, Husremović  |  Zerem, Kunosić

70 godina ANU

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
  • Bistrik 7, 71000 Sarajevo, BiH
  • Tel: +387 33 560 700
  • Fax: +387 33 560 703
  • Email: akademija@anubih.ba

Location

anu mapa

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…