Ko je na web-stranici: 42 gostiju i nema prijavljenih članova

Generalna skupština GID-EMAN

Predsjednik ANUBiH akademik Miloš Trifković je 28. septembra 2016. godine učestvovao na Generalnoj skupštini GID-EMAN, koju su Institut za istraživanje i razvoj Francuske (IRD) i Interakademijska grupa za razvoj (GID) organizovale u Marseju, u sklopu obilježavanja 350 godina postojanja Francuske akademija nauka. Na Skupštini je usvojen novi Statut GID- EMAN, čija je suština da EMAN kao neinstitucionalizirana mreža akademija Mediterana postaje „neodvojiva ruka“ te je dio GID-a. Ratio ovoga rješenja leži u omogućavanju EMAN-u da dobije svoj podračun u okviru GID-a i da na taj način, kao dio pravne osbobe, prikupi sredstva za svoje aktivnosti. Pored usvajanja izmjenjenog i dopunjenog Statuta, izabrano je i novo rukovodstvo na čelu sa akademikom Pavlom Rudanom iz Hrvatske akademije zananosti i umjetnosti (HAZU). Značajno je da novo rukovodstvo dolazi sa sva tri kontinenta koje Mediteran povezuje.

Drugi dio aktivnosti je bio okrugli sto „Skills and Knowledge in action for co-development in Mediterranean area“ koji je održan 29. 9. 2016. godine o problemima Mediterana. U okviru njega urađeno je nekoliko samostalnih cjelina: problemi litoralnog Mediterana, voda i problemi povezani s njom i zajednički problemi Mediterana. Posebno je istaknuto da bi se GID-EMAN trebao povezati sa Unijom za Mediteran sa sjedištem u Barceloni. U skladu s tim predstavnici GID-EMAN i Unije za Mediteran su potpisali Sporazum o partnerstvu u jačanju razvoja i reginalne integracije područja Mediterana.

Prilozi:

Statut GID-EMAN   |   Program „Skills and Knowledge in action for co-development in Mediterranean area“

70 godina ANU

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
  • Bistrik 7, 71000 Sarajevo, BiH
  • Tel: +387 33 560 700
  • Fax: +387 33 560 703
  • Email: akademija@anubih.ba

Location

anu mapa

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…