Ko je na web-stranici: 41 gostiju i nema prijavljenih članova

Izvještaj o održanoj konferenciji “Modern Algebra and Analysis and their Applications”

Na Konferenciji „MODERNA ALGEBRA I ANALIZA S PRIMJENAMA“ koju je organizovalo Odjeljenje prirodnih i matematičkih nauka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) pozdravni govor su, u ime organizatora, održali Predsjednik ANUBiH akademik prof. dr. Miloš Trifković i prof dr. Mirjana Vuković, dopisna članica ANUBiH, predsjednica Organizacionog i Naučnog odbora konferencije.

Konferencija je bila posvećena dvjema veoma važnim fundamentalnim teorijskim oblastima matematike: algebri i matematičkoj analizi i njihovim primjenama, kao i drugim oblastima matematike kao što su teorija brojeva, ultrametrička i p-adska analiza, topologija, teorija grafova i mathematička logika.

Cilj ove Konferencije je bio dalekosežan, dakle, ne samo prezentacija posljednjih naučnih rezultata, pozvanih naučnika, nego i međusobno povezivanje ovih, čisto teorijskih oblasti matematike, kao i njihovo povezivanje s drugim oblastima matematike i raznim oblastima primjenjene matematike, kao i nauke uopšte, ali i saradnja s vrhunskim svjetskim naučnicima u navedenim oblastima.

Konferencija je bila planirana na predavanjima 12 pozvanih predavača (iz 9 različitih zemalja), ali je stiglo ukupno 11 naučnih radova od autora iz 8 zemalja koji su bili prezentirani, iako je, zbog unaprijed nepredvidivih razloga, svoje radove lično izložilo devet autora, dok su preostala dva rada izložili drugi učesnici konferencije.

Pozvani predavači, učesnici Konferencije, spadaju u najznačajnije i najpoznatije naučnike, u svojim oblastima, u svijetu i došli su iz osam raznih zemalja Evrope i svijeta, i to, iz: Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Engleske, Francuske, Kanade, Poljske, Rusije i Srbije.

Opširniji izvještaj nalazi se na ovom linku.

70 godina ANU

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
  • Bistrik 7, 71000 Sarajevo, BiH
  • Tel: +387 33 560 700
  • Fax: +387 33 560 703
  • Email: akademija@anubih.ba

Location

anu mapa

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…