Ko je na web-stranici: 19 gostiju i nema prijavljenih članova

Treći susreti mladih istraživača Bosne i Hercegovine iz oblasti prirodnih, tehničkih, matematičkih i medicinskih nauka i inženjeringa (STEMM)

Poziv studentima III ciklusa studija i mladim istraživačima na Treće susrete mladih istraživača Bosne i Hercegovine

iz oblasti prirodnih, tehničkih, matematičkih i medicinskih nauka i inženjeringa (STEMM)

 

Poštovane kolegice i kolege, studenti III ciklusa studija i mladi istraživači,

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na dvodnevni skup Treći susreti mladih istraživača Bosne i Hercegovine iz oblasti prirodnih, tehničkih, matematičkih i medicinskih nauka i inženjeringa (STEMM), koji će u organizaciji Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine biti održan 25. i 26. 10. 2024. godine.

Polazeći od široko prihvaćene uloge studenata doktorskog studija i mladih istraživača u razvoju nauke i tehnologije, želja nam je da uspostavimo institucionalni okvir koji će omogućiti godišnje susrete mladih istraživača u oblasti prirodnih, tehničkih i matematičkih nauka i inženjeringa, a od ove godine i medicinskih nauka (STEMM). Osnovni cilj ovih susreta je formiranje platforme za razmjenu mišljenja o istraživanjima koja realizuju mladi istraživači, stanju i uslovima obrazovanja studenata III ciklusa studija, procjena mogućnosti saradnje, uspostavljanje uslova koji će omogućiti postizanje značajnih naučnih rezultata i ubrzanje istraživačkih procesa na visokoškolskim ustanovama i istraživačkim institucijama u Bosni i Hercegovini. Poseban aspekt susreta je uspostavljanje kontakata s mladim istraživačima porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji djeluju u ovim oblastima na univerzitetima i istraživačkim institucijama u svijetu.

Učesnici skupa: studenti doktorskih studija u STEMM oblastima koji su položili sve ispite i imaju prihvaćenu istraživačku temu, mladi istraživači koji su doktorirali u posljednjih 5 godina, članovi Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, nastavno osoblje i uspješni istraživači s domaćih univerziteta, istraživači porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji djeluju u inostranstvu i predstavnici bh. privrede.

Format skupa: studenti III ciklusa studija i istraživači će usmeno predstaviti svoje istraživanje u trajanju od 5 minuta u formi PP prezentacije na maksimalno 5 slajdova.

Uvjeti za prijavu: pravo na prijavu imaju studenti III ciklusa studija iz STEMM oblasti, koji imaju položene sve ispite i definisan program istraživanja i istraživači koji su odbranili doktorski rad u posljednjih 5 godina i nisu stariji od 35 godina.

Prijava: studenti III ciklusa i istraživači koji žele učestvovati na skupu i prezentirati svoj rad trebaju popuniti priloženi obrazac i poslati ga organizatoru skupa najkasnije do 30. 6. 2024. godine na adresu Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Nagrada: Naučni odbor skupa dodijelit će tri novčane nagrade za najbolju prezentaciju istraživanja. Prva nagrada će iznositi 2.000,00 KM, druga nagrada 1.500,00 KM i treća nagrada 1.000,00 KM.

Vrijeme i mjesto održavanja skupa: 25. i 26. oktobar 2024. godine, Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (Bistrik 7, Sarajevo).

Troškovi smještaja: učesnicima sa univerziteta u Banjoj Luci, Bihaću, Mostaru, Tuzli i Zenici, čije prijave budu prihvaćene, organizator će platiti troškove dva noćenja u hotelu. Obavijest o prihvatanju prijave istraživanja bit će dostavljena do kraja jula 2024. godine.

Troškove putovanja pokrivaju učesnici skupa.

Drugog dana skupa (26. 10. 2024. godine) bit će održan okrugli sto na temu Stvaranje uslova za povratak mladih, obrazovanih kadrova i doktora nauka u Bosnu i Hercegovinu. Cilj okruglog stola jeste pokretanje diskusije o povezivanju i aktivnoj saradnji akademskih institucija i industrije sa stručnjacima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, te predlaganje mjera za stvaranje uslova u Bosni i Hercegovini koji će motivisati mlade obrazovane kadrove iz Bosne i Hercegovine da se vrate u zemlju i doprinesu razvoju i prosperitetu Bosne i Hercegovine.

Za sve dodatne informacije stojimo vam na raspolaganju putem sljedećih kontakata: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i 033 559 495.

Pravo prijave na skupu imaju također studenti i istraživači koji su učestvovali na prethodnim skupovima održanim u februaru i novembru 2023. godine.

Pozivamo vas da se prijavite na skup i molimo da poziv proslijedite zainteresiranim kolegama i kolegicama koji ispunjavaju uvjete za prijavu i učešće na skupu.

Za Naučni odbor skupa,

akademik Asif Šabanović

OBRAZAC ZA PRIJAVU

PRELIMINARNI PROGRAM

AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
  • Bistrik 7, 71000 Sarajevo, BiH
  • Tel: +387 33 560 700
  • Fax: +387 33 560 703
  • Email: akademija@anubih.ba

Location

anu mapa

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…