Redovni članovi

Dževad Hozo

Dževad Hozo
zoom Zoom image

Odjeljenje umjetnosti

izabran za dopisnog člana 1981. godine i za redovnog 1987. godine.

 

Potomak petrovačke i bihaćke porodice, Dževad Hozo se rodio 10. maja 1938. u Užicu. U Bihaću je završio gimnaziju i iste godine je upisao historiju umjetnosti na beogradskom filozofskom fakultetu. Studij je prekinuo i 1958. godine upisao se na Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljani. Poslije diplome 1963. godine upisao je grafičku specijalku kod prof. Rike Debenjaka. Već za vrijeme studija putovao je u Pariz i u Poljsku, kasnije pak studijski se usavršavao na putovanjima po Italiji, Njemačkoj, Austriji, Maroku i Švicarskoj. Godine 1966. je dobio status slobodnog umjetnika sve do 1973. godine kada je postao docent za grafiku na novoustanovljenoj Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, kao vođa i utemeljitelj katedre za grafiku. Po dolasku u Sarajevo odmah se uključio u umjetnički život grada.

Radio je na oblikovanju programa Collegiuma artisticuma i napisao rukopis o manuelnim grafičkim tehnikama, kojeg je kasnije izdao pod naslovom Umjetnost multioriginala kod izdavača Prve književne komune, u Mostaru 1988. godine. 1976. godine diplomirala je prva generacija sarajevskih grafičara pod njegovim tutorstvom; 1979. postao je vanredni profesor; (redovni 1983). 1981. godine primljen je u Akademiju nauka i umjetnosti u Sarajevu. U zadnjem ratu ostao je na svom radnom mjestu, učio i tiskao grafiku i tako prkosio glupostima oko sebe. Sa akademicima (potpredsjednik) i studentima na Akademiji likovnih umjetnosti izdržao opsadu Sarajeva. Poslije penzioniosanja živi i radi uglavnom u Neumu, istražujući izražajne mogućnosti kompjutera u inovaciji savremene grafičke slike.

Godine 1964. primio je prvu nagradu za plakat u Ljubljani; studentsku Prešernovu nagradu Akademije likovnih umjetnosti, 1965.; otkupnu nagradu na 6. grafičkom bijenalu i otkupnu nagradu na izložbi Mir, humanost i prijateljstvo među narodima u Slovenj Gradcu, 1966.; otkupnu nagradu na 4. izložbi jugoslovenske grafike, 1967.; Prvu premiju na međunarodnoj grafičkoj izložbi u Beču, 2. premiju na 7. ljubljanskom grafičkom bijenalu, otkupnu nagradu na Izložbi mladih, u Sarajevu i priznanje na izložbi Galerija savremene jugoslovenske grafike u Bitoli, 1968.; otkupnu nagradu ljubljanske moderne galerije na 5. zagrebačkoj izložbi jugoslovenske grafike, premiju na 4. Jesenjem salonu u Banjoj Luci, 1970.; srebrenu medalju na međunarodnom bijenalu grafike u Buenos Airesu, 1974.; 4. nagradu na međunarodnom grafičkom bijenalu u Frechenu, nagradu na 1. međunarodnom grafičkom bijenalu u Fredrikstadu, otkupnu nagradu na 7. zagrebačkoj izložbi jugoslovenske grafike, priznanje na 1. trijenalu jugoslovenske grafike u Bitoli, 1975.; otkupnu nagradu na 8. Jesenjem salonu u Banja Luci, 1978.; 1. nagradu za grafiku na 12. mediteranskom bijenalu u Aleksandriji, premiju i otkupnu nagradu na 10. zagrebačkoj izložbi jugoslovenske grafike, 1980.; Spomen plaketu Sarajeva, 1982.; nagradu Oslobođenje za likovno stvaralaštvo, spomen plaketu Bergena, 1996.; Svečanu povelju grada Bihaća, 2012. Samostalno je priredio više od 40 samostalnih izložbi, u domovini i tuđini.

Sudjelovao je na brojnim izložbama jugoslovenske grafike u domovini i inozemstvu i na međunarodnim izložbama, među ostalim na 6., 14., 16., 18. i 21. međunarodnom grafičkom bijenalu u Ljubljani; međunarodnoj grafičkoj izložbi Biella, Profile 6. u Bochumu; 4., 10. zagrebačkoj izložbi jugoslovenske grafike; 5. grafičkom bijenalu u Tokiju; 9. međunarodnom bijenalu u Sao Paolu; sredozemnom bijenalu u Aleksandriji; grafičkom bijenalu u Krakovu; 4. bijenalu mladih u Parizu; grafičkom bijenalu u Bradfordu, Frechenu, Buenos Airesu, Fredrikstadu; 2. međunarodnom bijenalu srednjeevropske likovne pobude u Sežani 1993/4.; izložbi Grafike za samostalnu Sloveniju u Ljubljani 1991; Dialoghi artisti della Ex Yugoslavia u Pordenonu 1994.; izložbama umjetnika Sarajeva Za slobodnu Bosnu i Hercegovinu u Ljubljani, Mariboru (1994., 1995.) i dr.

Veći dio teksta je prijevod teksta biografije iz kataloga
LJUBLJANSKA GRAFIČNA ŠOLA
MGLC, Ljubljana 1997

 

Monografije

 

Copyright MAXXmarketing Webdesigner GmbH