Ko je na web-stranici: 50 gostiju i nema prijavljenih članova

Potpisan Ugovor s Ministarstvom obrazovanja i nauke TK o finansiranju ANUBiH-a  

image00022

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović i predsjednik Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine akademik Muris Čičić potpisali su Ugovor o finansiranju ANUBiH-a.

Akademiju doživljavam kao jedan od stubova bh. državnosti i u tom smislu smo mi došli u ovu kuću da damo svoj doprinos, kao što to rade i naši istaknuti akademici koji su s područja sjeveroistočne Bosne – kazao je ministar Omerović.

Ne skrivajući ponos što daju doprinos u radu ove institucije, ministar je napomenuo i da je ove godine iznos udvostručen, te da će Akademija dobiti 100 hiljada KM.

U smislu vašeg funkcionisanja nisu to velika sredstva, ali simbolika povećanja govori koliko mi ozbiljno shvatamo Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Mi smo značajno povećali sredstva i ulaganje u nauku što govori o smjeru u kojem mi želimo da idemo – rekao je ministar Omerović.

Prof. dr. Elvis Ahmetović, dopisni član ANUBiH-a i predsjednik Savjeta za nauku i tehnologiju Tuzlanskog kantona se zahvalio delegaciji ministarstva Tuzlanskog kantona što su prepoznali značaj ulaganja u razvoj nauke u kantonu iz kojeg dolaze, ali i što podržavaju ANUBiH.

To je institucija koju treba pomagati s različitih aspekata i izdvajati sredstva kako bi ona obezbijedila i svoj daljnji kontinuitet, jer Akademija okuplja vrhunske naučnike s prostora cijele BiH – istakao je prof. dr.  Ahmetović, dopisni član ANUBiH-a.

Prije samog čina svečanog potpisivanja Ugovora o finansiranju akademik Muris Čičić se zahvalio na spremnosti da se podrži rad ANUBiH-a.

Kroz ovu saradnju ćemo možda izazvati i veći interes mladih naučnika da dođu u kontakt s nama i da postanu kandidati za ulazak u Akademiju, jer mi svake 3 – 4 godine imamo javni poziv za nove članove – zaključio je akademik Čičić.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…