Ko je na web-stranici: 23 gostiju i nema prijavljenih članova

Posjeta prof. dr. Emily Greble Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine

unnamed

Prof. dr Emily Greble, šefica Katedre za historiju na Vanderbilt Univerzitetu (USA) boraviti će u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Prilikom svog boravka u Bosni i Hercegovini profesorica Greble posjetit će Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i održati radni sastanak sa akademikom Mirkom Pejanovićem, potpredsjednikom ANUBiH i dopisnim članom ANUBiH prof. dr. Husnijom Kamberovićem.

U IKD University Press Sarajevo objavila je knjigu Sarajevo 1941–1945; Muslimani, kršćani i jevreji u Hitlerovoj Evropi. Trenutno je u pripremi prevod njene knjige Muslim and the Making of Moder Europe. Za tu knjigu dobila je prestižnu Gugenheim nagradu. Knjiga je također osvojila nagradu Rothschild Harriman Book Prize i ušla u uži izbor za nagradu Laura ShannonFinancial Times ju je proglasio najboljom knjigom o povijesti za 2022. godinu. Profesorica Greble je i dobitnica Inaguracijske nagrade Fikret Karčić za najbolju naučnu knjigu u 2022. godini. Sa Robertom Doniom, inostranim članom ANUBiH urednica je Edicije Međunarodna biblioteka u IKD University Press Sarajevo.

Više o radu prof. Greble može se pogledati na ovom linku.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…