Ko je na web-stranici: 27 gostiju i nema prijavljenih članova

Rešid Hafizović

resid hafizovic web

 

DETALJNA BIOGRAFIJA  |  BIBLIOGRAFIJA

 

Rešid Hafizović je rođen 1956. godine u Potočarima kod Srebrenice. Osnovno obrazovanje završio je u Potočarima kod Srebrenice, potom srednju teološku školu Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu.  Diplomirao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 1981. godine.

 Po završetku studija na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 1981. godine biva odmah uposlen na istom Fakultetu kao asistent na predmetima za Islamsku dogmatiku i Uporedne religije. Prošao je svu redovnu proceduru proizvođenja u viša akademska zvanja od asistenta, predavača, docenta, vanrednog i redovnog profesora. Proizveo je, u svojstvu mentora, desetine diplomanata, masterovaca i doktora nauka.

Postdiplomski studij je završio u Zagrebu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu 1989., a na Filozofskom fakultetu Sarajevskog univerziteta doktorirao 1993. na temu: "Filozofsko-teološko učenje o Logosu u djelu Muhyiddin Ibn 'Arabija".

Svoja kasnija usavršavanja je realizirao na Institute Catholique u Parizu (1990.), Oxford Center for Islamic Studies (1995.) u Oxfordu, New York State University (1998.) u New Yorku kao polaznik Fullbright Programme u oblasti History of American Religions. Od 2006. godine Rešid Hafizović je član Iranske akademije znanosti – odsjek za Islamsku filozofiju i sufizam.

Danas je uposlen na Fakultetu islamskih nauka  UNSA u svojstvu redovnog profesora na predmetima Islamska dogmatika, Sufizam, Teološka epistemologija i Uporedne religije.

Pored redovnih aktivnosti na FIN-u, povremeno je angažiran na doktorskom studiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, kao i na Teheranskom univerzitetu i International University al-Mustafa u Qomu, Islamska republika Iran.

Član  je redakcija i saradnik  brojnih domaćih i međunarodnih časopisa za filozofiju, teologiju i socijalno-kulturnu teoriju, kao što su: Dijalog, Znakovi vremena, Logos, Živa baština, Zbornik radova FIN-a, Islamic Studies u Islamabadu, Journal of The  Ibn 'Arabi Society u Oxfordu, Philosophia Islamica (ISIP) u Teheranu, Journal of Qur'anis Studies u Teheranu i Theologisches Forum Christentum-Islam u Regensburgu.

Objavio je deset autorskih knjiga i stotinjak znanstvenih radova iz Teologije, Islamske filozofije, Sufizma, Uporednih religija i Uporedne mistične filozofije judeo-kršćanstva i islama. Neke njegove knjige su prevedene i objavljene na engleskom i na albanskom jeziku. Također je preveo i objavio dvadesetak knjiga sa arapskog (od kojih su neke rukopisni autografi), engleskog i francuskog jezika, a njihovi sadržaji su usko vezani uz islamsku filozofiju, teološku epistemologiju, egzegezu i hermeneutiku Objave i sufijsku književnost.  

Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u Odjeljenju humanističkih nauka izabran je 2022. godine.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…