News

Prezentacija zbirke Centra za balkanološka ispitivanja

Biblioteka ANUBiH pridružila se Projektu obilježavanja Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama 2017. godine programom „Prezentacija zbirke Centra za balkanološka ispitivanja“. Ova vrijedna zbirka predstavljena je prisutnim studentima s Katedre za arheologiju Folozofskog fakulteta u Sarajevu, kao i drugim zainteresiranim u prostorijama Bibliteke ANUBiH u petak, 8. 9. 2017. godine u 12:00 sati.

Bogata i raznovrsna, ova zbirka obuhvata izdanja iz oblasti arheologije, tj. praistorije. Zbirku sačinjavaju mnonografske jedinice i periodika. Na dan 8. 9. 2017. godine ova zbirka broji 876 naslova monografskih publikacija i 581 godište periodičnih publikacija.

image3    image4

 

Zbirka se vodi u odvojenim inventarnim knjigama, ali pripada fondu Biblioteke ANUBiH. Rasla je uz razvoj Centra za balkanološka ispitivanja (CBI) i uglavnom je popunjavana razmjenom izdanja s institucijama koje se bave izučavanjem sličnih oblasti kao i CBI. To podrazumijeva slanje izdanja CBI na adrese tih institucija, da bi zauzvrat dobili njihova izdanja iz sličnih oblasti.

Ova zbirka je uvijek bila otvorena za korištenje. Dodatno je promovirana zbog toga što želimo ukazati na njeno bogatstvo i bogatstvo informacija koje pruža. Korištenje zbirke CBI omogućeno je u prostorijama čitaonice Biblioteke ANUBiH. Pozivani su svi istraživači, arheolozi, historičari, doktoranti, postiplomanti i prije svega studenti da slobodno posjete Biblioteku ANUBiH u toku njenog radnog vremena gdje u svakom momentu mogu dobiti informacije koje posjedujemo, te koristiti i zbirku CBI, kao i cjelokupni fond Biblioteke ANUBiH.

Prisutnim su podijeljeni pokloni - izdanja Centra za balkanološka ispitivanja.

 image5    image1

 

image22